Analógia

Szeretjük az LP-ket.

13 + 1 karácsonyi ajándékötlet lemezgyűjtők számára

2018. december 09. 09:30 - Szekeres István

gyujto.jpgVan Önnek olyan ismerőse, mint a képen látható úr? Nem, nem az életkor, a szakáll, a hajszín vagy a szemüveg a lényeges, hanem a mögötte látható lemezgyűjtemény. Ha a válasz igen, van pár ajándék ötletünk. Karácsonyra, vagy csak úgy.

(Frissített, 2022. karácsonyára aktualizált változat.)

Lemezboltos barátainkat alighanem kiakasztjuk most, de őszintén szólva egy lemezgyűjtőnek nem lemezeket a legjobb ötlet ajándékozni. Simán előfordulhat, hogy a kinézett lemez már megvan, vagy ha nincs is meg, egy bizonyos kiadás (évjárat, nyomás) lenne a szerettünk szíve választása, de ezt csak akkor tudhatjuk, ha a hobbiban konkrétan együtt lélegzünk az illetővel. (A Pink Floyd "The Dark Side of the Moon" albumának konkrétan 4,412 kiadása létezik, szóval egyáltalán nem mindegy, melyiket kapja meg.)

A lemezgyűjtők ugyanakkor kényszerhifisták is: a lemezeket valahogy le kell játszani. És akkor már érdemes a lehető legjobb minőségben. Minden kis varázsszer, ami a jobb hangzás felé visz, aranyat érhet egy lemezgyűjtő számára.

Nézzünk pár konkrét példát a webshopunkból. (Minden narancssárga felirat kattintható.)

1) Fekete lemezes kitűző vagy kulcstartó (1.990 ft)

aji001.jpg

Akit hidegen hagy a BlueRay, a Tidal vagy a HDCD, az örömmel vállalja fel vonzódását a fekete lemezekhez. Identitásának büszkesége a fekete lemez. Szerezzünk neki örömet kitűzővel vagy kulcstartóval. Amikor a kitűzőt a zakója hajtókájára tűzi, vagy amikor a lakáskulcsát előveszi a Vinil kulcstartóval, garantáltan az eszébe fogunk jutni. Minőségi termékek.

2) Analogis tűkefe (3.990 ft)

 

brush.jpg

Az általunk kínált Analogis tűkefe a legjobb dolog, ami szeretteink hangszedőtűjével történhet. Egy mozdulattal eltávolíthatóak a tűre ragadt szöszök, de makacsabb szennyeződések eltávolítására is használható, valamilyen tűtisztító folyadék segítségével. Nézzük csak, mi is a következő ajánlat?

3) Audio-Technica tűtisztító folyadék (6.790 ft helyett 5.990 ft)aji003.jpg

A barázdák alján mindenféle dzsuva leselkedik a drága tűre, nem is beszélve a lemez szélén megjelenő ujjlenyomatokról - nem lehet úgy megfogni a lemezt, hogy ne kenődjön fel valamennyi zsír a saját ujjainkról a befutó barázdákra. Az így felkenődött zsír pedig rá tud égni a hangszedő tűre - kivéve, ha idejekorán leoldjuk onnan. Az a szerette, aki egy tűtisztító folyadékot kap ajándékba, értékelni fogja gondoskodását. Az ajándék jellegéből következően pedig akár napjában többször is Önre fog gondolni. Ráadásul élete legboldogabb pillanataiban, a lemezek felhelyezésekor.

4) 30 db belső tasak és külső borítóvédő tok hanglemezekhez (összesen 6.240 ft)

tasak001.jpg

Aki annak idején sok lemezt vett, az jó befektetést csinált: a minőségi használt lemezek ára az egekben, feltéve ha mind magának a lemeznek, mind a borítónak szép az állapota. Éppen ezért a belső tasakot és a külső tokot minden lemezgyűjtő imádja, hiszen segít megóvni a lemezek állapotát. Ezek ráadásul prémium termékek, antisztatizáló belsővel ellátott belső tasak kellően vastag (így merev) papírból, amibe könnyen vissza lehet tenni a lemezt; kellően átlátszó, ugyanakkor elegendően merev külső tok, ami egyrészt láttatni engedi a cover art szépségét, másrészt megvédi a lemezborítót. Az árat önkényesen 30 darabra adtuk meg, de persze lehet kevesebbet és többet is rendelni.

5) Lemeztisztító és antisztatizáló kar (8.990 helyett 7.990 ft)

hanglemez-szaraztisztito-kar-scaled.jpg

Az oké, hogy a lejátszás előtt megtisztítjuk a lemezt, de a forgó műanyag korong könnyen feltöltődik, és a lemezoldal hossza (15-25 perc) ideje van, hogy magához vonzza a szoba összes levegőben lebegő szmötyijét. Ez a kis elegáns kar egy fél fordulattal a tű előtt söpri össze a szemetet, ráadásul közben a sztatikus töltést is levezeti. Pontos beállítást követel (kb. mintha egy hangszedőt installálnánk), de utána megbízhatóan működik.

6) Turbó lemezkefe (8.990 ft)

aji004.jpg

A nyílegyenes út a szerettünk szívéhez. Aki lemezt hallgat, az biztosan portalanít minden egyes lemezt a meghallgatás előtt. Oké, az illetőnek biztosan van valami egyszerű lemezkeféje. De titkon ő is olyanra vágyik, aminél a két sor karbonszál között van egy bársony sáv is. A bársony ugyanis képes felszedni az apró szemetet a lemez felszínéről. A kombinált lemezkeféről annak idején írtunk is egy komplett blogbejegyzést, érdemes elolvasni. Tökéletes ajándék.

7) Hangszedő galéria (9.990 ft)

aji006.jpgAz óragyűjtőknek is készítenek olyan díszes dobozokat, amikben be tudják mutatni büszkeségeiket az érdeklődőknek. Az egyik legkomolyabb hangszedő gyártó, a japán Audio-Technica is bevett a katalógusába egy olyan terméket, ami az igazi gyűjtők hangszedőit tudja tárolni, a portól és az UV-sugárzástól megóvni, illetve az irigykedő gyűjtőtársaknak prezentálni. Egyszerre három hangszedőt lehet betenni, shellel együtt, bevetésre készen. A shellek fogantyúinak külön hasíték van a kis kupolák oldalában. Ez tényleg az az ajándék, amire minden komoly lemezgyűjtő vágyik (akinek egyszerre több hangszedője is van), de nem feltétlenül venné meg magának.

8) Tűmérleg (9.990 ft)

aji007.jpgAlighanem ez az ajándékozás lényege: olyan tárgyakkal örömet szerezni, amire a megajándékozott titokban mindig is vágyott, de nem venné meg magának. A digitális tűmérleg pont ilyen. A tűnyomás pontos beállítása meglehetősen fontos: nemcsak a megszólaló hangra van hatása, de a lemezek és a hangszedő tű élettartamára is. Az általunk kínált tűmérleg megbízhatóan és nagy pontossággal mutatja meg a tűnyomást, amit mérleg nélkül csak közelítő pontossággal lehetne beállítani. Ráadásul a hangszedő gyártók arra is felhívják a figyelmet, hogy egy megadott tartományon belül nagyon is érdemes kísérletezni a pontos tűnyomással. Tized grammonként változhat a hangzás. Ilyen precíz beállításhoz viszont precíz és megbízható mérő szerkezetre is szükség van.  

9) Fém lemezleszorító (13.990 helyett 9.990 ft)

aji005.jpg

Egy olyan kiegészítő, ami a szemre és a fülre is hat. A komoly lemezjátszókon megszokott látvány a lemezleszorító, nyilván van tehát hatása is. A VINIL.HU-nál elég sokat kísérleteztünk velük, amíg meg nem találtuk azt a terméket, ami tényleg általánosan ajánlható. Ez a súly csak 12,5 dekás, nem terheli agyon a tányércsapágyat, ugyanakkor tényleg kiszed egy csomó rezonanciát a legkényesebb helyről, a hanglemez és a lejátszótű találkozási pontja alól. Főleg a mélyátvitel javul, de a feltisztuló basszusok cserében javítják a magas tartományt, a felbontó képességet és a térhatást is. Mindeközben tök jól néz ki. 

10) Zombie's gumi-parafa lemezalátét (11.900 ft)

aji008.jpgTessék egy kicsit kémkedni. Ha a megajándékozott lemezjátszóján vastag gumi lemezalátét van, érdemes megrendelni ezt a parafa-gumi kombinációt. Eleve érdekesen néz ki, és a vastag gumi alátéthez képest valóságos felszabadító hatása van a megszólaló hangokra. Ahogy a nehéz, tömör gumi alátét szinte megdögleszti a hangot, a kevésbé sűrű, kisebb fajsúlyú parafa-keverék levegősebbé, áttetszőbbé varázsolja a lemezek megszólalását. Érdemes egy próbát tenni - ha nem jön be, visszavesszük a terméket.

11) Clearaudio tesztlemez (28.990 ft)

277_3_001-83063.jpg

Kínzóeszközt karácsonyra? Ha a karácsonyi ajándékot úgy értelmezzük, mi az, amire az ajándékozott titkon vágyik, de sosem venné meg magának, a Clearaudio Trackability Test Record előkelő helyen állna a lemezgyűjtők listáján. Ez a lemez ugyanis megkínozza a hangszedőt és annak tűjét, olyan magas amplitúdójú jeleket is tartalmaz, amiket a legdrágább és legjobban beállított hangszedőtűk sem vesznek könnyen. Éppen ez egyébként az értelme: a beállítások finomításával egyre jobban követi a tű a barázdát (ez az a bizonyos "trackability" szó a lemez címében), ezért nélkülözhetetlen az igazán pontos beállításokhoz ez a lemez.  

12) Audio-Technica AT 6006R auto stop karlift (54.990 ft)

at6006r-500x500.jpgMielőtt ezt az ajándékot választjuk, a Nagyon Különleges Személy lemezjátszóját vegyük szemre, amikor nem tartózkodik a helyszínen. Van rajta bármi felirat, ami az automata működésre utal? Keressük az "auto" vagy "automatic" szócskát a lemezjátszón, pl. "auto stop," "fully automatic". Ha nincs ilyen, akkor máris van egy kiváló ajándékötlet, az Auto Stop karlift. A lényege, hogy a kifutó barázdába érő hangkart felemeli, így az nem fog a lemez végén körözgetni. Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés egy lemezhallgató életében. A felszerelés és beállítás viszonylag egyszerű és magától értetődő. Szép, mint egy ékszer, hasznos, mint egy franciakulcs.

13) Soulines U-Base lemezjátszó alátét (299.990 ft)

u-base.jpg

Nyert a Télapó a lottón? Szokatlanul magas évvégi bónuszt kapott valamelyik Angyalka? Kedvenc szerb lemezjátszó-konstruktőrünk high-tech lemezjátszó alátéte a legokosabb módja a vagyon elköltésének: minden lemezjátszó megkapja a lehetőséget, hogy Soulines Kubrick legyen belőle, tulajdonképpen aprópénzért. Ugyanaz az alumínium-ötvözet, ugyanazok a mérnöki megoldások, ugyanaz a kivitelezési precizitás, amivel elcsatolja a lemezjátszót a külvilágtól, blokkolva a káros vibrációkat, támogatva az egyetlen hasznos vibrációt, a hangszedőtű jelzéseit a barázdából.

+1 Ajándékutalvány

 

ajandekutalvany.pngHa a fenti tippek csak összezavartak minket, kiváló lehetőség az Ajándékutalvány, amivel a megajándékozott a fentiek közül bármit meg tud rendelni magának. Hát mégsem egy csupasz tízezrest csúsztatunk a borítékba, hanem a hobbijában való elmélyedést támogatjuk. A fentieken kívül is mindenféle izgalmas dolgot kínálunk, különleges hangminőségű tesztlemezeket, mérőlemezeket, hangszedőket, headshelleket, kábeleket, hangzás javító mütyüröket, tisztító eszközöket, a beállításhoz szükséges kütyüket, védőborítókat, satöbbi. Sőt, még szolgáltatásokat is, mint például a professzionális lemezmosás.

Kellemes és zenehallgatásban bővelkedő karácsonyi ünnepet kívánunk a blog olvasóinak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr2014461214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása