Analógia

Szeretjük az LP-ket.

A hét műtárgya 1 - Analogis Super Exstatic lemezkefe

2017. december 13. 22:41 - Szekeres István

dia002.jpgEbben a sorozatban a lemezjátszáshoz kapcsolódó bigyókat fogunk bemutatni. Kezdjük a sort mindjárt egy olyan eszközzel, amit minden nap használunk. Sőt, jó esetben minden lemezoldal lejátszása előtt. Karbonkeféje mindenkinek van. A Super Exstatic is egy karbonkefe - csak egy kicsi több.

Egy távol-keleti dzsunkán iparvárosban létezik valahol egy gyár, ahol a gyors lemeztakarítás két szupersztárja egyesül. Egyfelől a hagyományos, kétsoros karbonkefe, ami remekül összegyűjti a szmötyit a lemez felszínéről és elvezeti a forgó műanyag platni töltését, de nem tudja az összegyűjtött szmötyit igazán hatékonyan eltávolítani; másfelől a bársony kefe, ami viszont hatékonyan képes felszedegetni a szmötyit, de azon az áron, hogy elektromosan feltölti a lemezt.

dia001.jpgA két technológia a Super Exstatic kefében egyesül. A névnek nem az eksztázishoz van köze, inkább a sztatikus töltés elvezetéséhez. Ugyanakkor ilyen modellnév ("Super Exstatic") alatt számos márka forgalmazza alapvetően ugyanazt az eszközt. A neten megtalálhatjuk ugyanezt a terméket Audio-Technica, Milty, Tonar, Goldring, Thakker (s valahány név a naptárban) márkanév alatt is, különböző árszinteken - miközben valójában csak a felirat és a csomagolás különbözik.

A Super Exstatic kefe hatékonyságának lényege a csuklómozgás. A forgó lemezhez először az első kefesort érintsük hozzá - ez két-három fordulat alatt összegereblyézi a szmötyit a lemez felületéről. Ezután finoman ráfordíthatjuk a bársonypárnát is a lemezre: az első karbonsor által egybegyűjtött koszcsíkot megköti a párna. Rászorítani nem kell, sőt, kontraproduktív. A következő lemezfordulatok előtt újra állítunk a csuklónk szögén, hogy most már csak a második karbonsor érjen a lemez felületéhez - ezzel a töltést vezetjük le. Szükség esetén ismétlés.

dia003.jpgA tennivalóknak ezzel még nincs vége: érdemes a bársonypárnát és a karbonkefe-sorokat is megvakargatni a tartozékként kapott fém síndarabbal. Oké, a fémsín hivatalos célja, hogy felfúrjuk a falra valahol a lemezjátszó közelében, és használaton kívül belepattintsuk a kefét. Viszont a lemeztakarító kefét semmi értelme a falra felfúrva tartani, pláne, hogy a fém sín tökéletesen alkalmas arra, hogy a lemezről összegyűjtött szmötyit néhány határozott kézmozdulattal eltávolítsuk a keféről.

Fontos viszont, hogy ne érjünk hozzá kézzel se a karbon sörtékhez, se a bársony párnához - az ujjunkról óhatatlanul odakerülő zsírt rögtön szétkenjük a lemez felületén, az meg nem odavaló, pormágnesként működik.

Okos, jól átgondolt szerkezet a Super Exstatic. Ráadásul elég tartós is: intenzív használat esetén (napi több lemez) is legalább másfél-két évig bírja a gyűrődést.

Audio-Technica márkanéven 12.990 forint a kefe ára, a lemezjátszós kiegészítőket forgalmazó Analogis cég logójával csak 9.990 forint, de most ebből is adunk 10% kedvezményt, így 8.990 forintért megvásárolható a kefe.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr213498843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Listen 2017.12.18. 11:04:38

Van ilyenem. Nagyon jó!
süti beállítások módosítása