Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Tudom, mit csinálsz október 7-én

2023. szeptember 29. 22:01 - Szekeres István

Audio-Technica Nyílt Nap a Dreamaudiónál

 

thumbnail_analogue_audio_open_day_atce_hu_final.jpg

Lesz egy lemezjátszós házibuli a Dreamaudióban október 7-én szombaton. Belépő nincs. Mindenféle Audio-Technica hangszedőket lehet meghallgatni mindenféle lemezjátszókban. A főszerep a 10 ezer eurós (3.8 millió forintos, uramirgalmazz) AT MC2022 csúcshangszedőé, ami az árának és tudásának megfelelő high-end rendszerben mutatja meg, mire képes ma az analóg audió. Két másik szobában két másik rendszer is fellép, azok már teljesen elérhető árazásúak. Hozhatod a saját lemezeidet is.

Az Audio-Technica közép-európai központja Budapesten van, innen szolgálnak ki 23 országot: nagyjából mindent, ami a térképen Bécstől keletre, de Vlagyivosztoktól nyugatra található. Amikor a cég 60 éves évfordulójára kiadott, hatvan darab tényleg különleges Audio-Technica AT MC2022 hangszedőjéből kettő darab a kies kőbányai Fogadó utcában landolt, felmerült a kérdés, hogy mihez kezdjenek vele. Az Audio-Technica nem high-end cég, a hétköznapi hangszedői megállnak 650 ezer forintnál, ahonnan például az egzotikumok indulnak, de a hangszedőik nagy része már 100 ezer alatt hazavihető, sőt akár 25 ezer alatt is árulnak rendes hangszedőt, elliptikus tűvel, alu tűszárral, sokkal drágább hangszedőket is kiszolgáló mágneskörrel. (Zöld béka megvan?)

Szóval mit lehet kezdeni egy ilyen csúcshangszedővel? Hogyan szórja szét felsőbbrendű technológiájának szikrázó sugarait a profánabb AT-hangszedőkre?  Vitrinben kiállítani nem érdemes: az MC2022 szabvány méretű hangszedő, szóval pirinyó, és bár látszik rajta, hogy különleges, a legfőbb különlegessége, az egy darabból kicsiszolt tűszár + tű kombó legfeljebb mikroszkóp alatt tanulmányozható. (A hangszedő műszaki különlegességeire még a nyílt nap előtt kitérünk egy részletesebb bemutató írás keretében.)

mc2022_4-800x600.jpgÍgy született meg az ötlet, hogy mutassák be a hangját méltó körülmények között, hadd hallgassa meg minden analóg audio rajongó, hol tart ma lemezjátszás élvonala.

A kifejezetten a csúcs hifire, a high-end audióra specializálódott Dreamaudio természetes partnerként került a képbe. Egyrészt a drágább AT-hangszedők értékesítéséből eddig is kivették a részüket, másrészt Dreamaudio Attila van annyira laza, hogy simán bevállaljon egy ilyen rendezvényt, harmadrészt nekik volt olyan lemezjátszójuk és hangkarjuk, ami ki tud szolgálni egy ennyire finom és különleges hangszedőt. Nem utolsó sorban pedig a bemutatótermük van akkora, hogy ha egyszerre jelenik meg két tucat (vagy több) hifista, akkor is kényelmesen elférnek.

dream_audio_1-opt3.jpg

Sok-sok tervezés és közös gondolkodás után összeállt a nyílt nap koncepciója. A nagy teremben az MC2022 fog zenélni egy TechDas Air Force 3 Premium lemezjátszóra szerelt SME V hangkarban. Ez tényleg a pózna vége az analóg audióban, továbbmászni veszélyes. Figyelmeztetés: a linkekre kattintva árakat is látunk, ami a gyengébb idegzetű olvasóknál esetleg szédülést, vérnyomás emelkedést, heveny fejfájást idézhet elő.

Az erősítő és hangsugárzó rendszer is passzol árban is minőségben is: EMT, Electrocompaniet és Dynaudio készülékek, Zensati kábelezés. 

Az Audio-Technicánál persze azt is tudják, nem mindenki akar kertes ház helyett hifibe fektetni, ezért a nagyterem mellett két kisebb teremben is demóznak. Az egyik szobában a cég mozgótekercses hangszedői közül lép fel néhány. Árban itt 300 ezer a felső határ.

Szerintem az igazi nagy dobás a legkisebb szoba lehet: itt a lemezjátszó maga is Audio-Technica gyártmány, egy LP140XP lesz: abszolút elérhető árú (listaáron kerek 200 ezer forintos) szerkezet, hasonlóan árazott társakkal és az AT mozgómágneses hangszedőivel. A legolcsóbb bemutatott modell várhatóan az 50 ezres VM520EB lesz, a legdrágább a 140 ezres VM740ML. Érdekes élmény megtapasztalni, hogy a hang "eggyel jobb" lesz, ahogy lépdelünk felfelé az árlétrán. Mivel ezek a hangszedők csereszabatosak (kivéve a tűnyomóerőt), a hangszedők váltása kb fél perc. Kicsavar-becsavar, tűmérleg és Play.

Az előtérben az Audio-Technica high-end fejhallgatóit lehet megfülelni, ez alkalommal digitális műsorforrásról. A high-end fejhallgatókban az a jó, hogy míg egy komoly lemezjátszó tényleg nehezen elérhető a keményen dolgozó kisember számára, a pózna ma már emlegetett vége a füleseknél "mindössze" 600 ezer körüll van, márpedig egy ennyibe kerülő űberfejhallgató már többeknek kigazdálkodható.

Az előtérben lesznek mindenféle megtapogatható és megvásárolható Audio-Technica kiegészítők is, lemezkefék, tűtisztítók, talán még egy ékszer-szerű AT6006R "biztonsági hangkar lift" is, az éjszakai lemezhallgatók legjobb barátja. (Felemeli a manuális lemezjátszók hangkarját, amikor a tű a kifutó barázdába ér.)

A rendezvény fényét emeli, hogy részt vesz rajta Clive Atkins is. Clive az Audio-Technica hangszedők és hifi fejhallgatók fejlesztéséért felelős részleg vezetője, ő tényleg mindent tud a hangszedőkről, amit tudni érdemes. Ráadásul nemcsak módfelett barátságos, de a humora is említésre méltó. Nyugodtan oda lehet hozzá sétálni és kérdezni tőle. A nyílt nap után szerintem lesz vele egy hosszabb interjú is, feltehetően ezen a blogon. (Hívtam a blogoló kollégákat, Audioworld Gábort, EAR Lajost, Audiolife Attilát, de úgy alakult, hogy pont egyikük sem tud ott lenni.)

Ami a zenéket illeti, ez most az az alkalom, hogy a közönség is hozhatja a saját lemezeit. A szervezők arra kérnek, hogy csakis tiszta, alapvetően jó állapotú lemezeket hozzatok, ez most nem arról szól, hogy egy szétjátszott, karcos lemez vajon megtáltosodik-e egy drága lemezjátszón. Elsősorban ritkább lemezeket várnak, Dire Straits, Diana Krall, Yello és 1812-nyitány lesz a helyszínen is.

A Dreamaudio címe: 2330 Dunaharaszti, Rónai György utca 51/b. Tömegközlekedéssel sem elérhetetlen, Harasztiba hév jár, igaz, az állomás kb 20 perc séta a helyszíntől. Autóval teljesen jól megközelíthető, közel van az M0-hoz.

Én magam is végig ott leszek fekete AT-logós pólómban: páran tudhatják már, hogy lassan egy éve az Audio-Technica közép-európai viszonteladói részére tartok hangszedő- és lemezjátszóügyi továbbképzéseket. Itt én leszek a hangszedőcserével bénázó, mini előadásokat tartó szemüveges okostojás.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az i.szekeres@lemezjatszok.hu címre. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon. Csatlakozz lemezjátszós tematikájú tanácsadós, megbeszélős csoportunkhoz is a Facebookon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr5318224127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása