Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Daciát nyolchengeres motorral?

2018. szeptember 15. 13:29 - Szekeres István

Az Audio-Technica új, VM95-sorozatú hangszedői

vm-1.jpgHa van cég, amelyik tényleg az utolsó cseppig kiélvezi az analóg reneszánszot, az az Audio-Technica. Másfél éve lecserélték a teljes MM palettájukat (ekkor jöttek be a VM 5-ös és 7-es sorozatú hangszedői), aztán fél éve megint új típusokat mutattak be. Úgy tűnt, ezzel ellesznek egy darabig, de nem: pár hét múlva már nálunk is kapható lesz egy maroknyi teljesen új hangszedő.

Ezek a VM95 családnevet viselik - mind ugyanarra a generátorra épülnek, csak éppen többféle tűprofillal szerelik őket. Árban az alapmodellek a mostani AT katalógus hangszedőivel konkurálnak, a finomabb tűprofillal szerelt változatok viszont olcsóbbak, adott esetben lényegesen olcsóbbak a már futó, hasonló tűprofillal szerelt AT-hangszedőknél.

Az AT szerencseszáma a 95-ös, a békazöld AT95E hangszedő ezer éve (na jó, csak 38 éve) a kispénzű hifisták kedvenc hangszedője, a hangszedőgyártás Volkswagen Bogara. Az új sorozat erre a sikerre épít, és egy régi kisipari kézműves tuningra. Az olcsó AT95E hangszedőhöz ugyanis webáruházakban lehetett kapni preparált tűtartókat, amikben meglepően értékes tű rendszerek lapultak. Az egyik legtipikusabb példa az LP Gear amerikai webshop AT95VL jelű "sajátmárkás" hangszedője, ami egy sima AT95 test és egy ilyen spéci tűtartó házassága - ez esetben ViVid Line Contact tűprofillal (ami alighanem egy szokásos Micro Line pont annyira átkeresztelve, hogy a lényeg már kiderüljön, de jogdíjat még ne kelljen fizetni).

Az új sorozat kúpos tűvel indít (VM95C), aztán jön a "ragasztott" (bonded) elliptikus VM95E - a "klasszikus" 95-ösök utóda. A meglepetés ott van, hogy ennél finomabb tűket is szerelnek ugyanerre a generátorra, azaz "montírozott" (nude) elliptikus (VM95EN), Micro Line (VM95ML), sőt, Shibata (VM95SH) tűprofil is található a katalógusban. Az AT sosem hagyja ki a régi monó lemezek gyűjtőit sem, nekik elérhető lesz a VM95SP jelzésű monó változat is.

A tű egységek csereszabatosak, azaz akár egy filléres VM95C-ből is lehet kifinomult VM95SH-t varázsolni pusztán a tű egység cseréjével.

Ez a koncepció jelenleg is létezik az Audio-Technicánál, mégpedig ugyanezekkel a tűprofil-variánsokkal - csak magasabb áron. Nézzük csak át ezt a táblázatot a jelenlegi listaárakkal:

Audio-Technica MM hangszedők listaárai

(2018. szeptember)

1) kúpos tűprofil

AT91 - 8.500 ft

AT91R - 9.900 ft

VM95 C - 10.990 ft

VM510 C - 29.990 ft

 

2) elliptikus tűprofil (bonded)

AT95 E - 13.990 ft

AT95 Ex - 15.990 ft

VM95 E - 15.990 ft

VM520 Eb - 36.500 ft

 

3) elliptikus tűprofil (nude)

VM95 EN - 38.990 ft

VM530 EN - 56.000 ft

 

4) Micro Line tűprofil

VM95 ML - 53.990 ft

VM540 ML - 82.000 ft

VM740 ML - 105.000 ft

 

5) Shibata tűprofil

VM95 SH - 65.990 ft

VM750 SH - 135.000 ft

Látjuk, az új sorozat kétarcú: a régi alapmodelleknél valamivel drágábbak az új sorozat darabjai, de minél komplikáltabb a tűprofil, úgy lesznek arányaiban olcsóbbak a VM95-ösök. A csúcson, a Micro Line és a Shibata tűprofilnál már 100% árkülönbség is lehet egy-egy olyan AT hangszedő között, amiket pontosan ugyanazzal a tűszárral és ugyanazzal a tűvel szereltek. Már a nude elliptikus tű esetén is van 30 százalék előnye az új modellnek - forintosítva 16 ezerrel olcsóbb az új VM95EN, mint az eddigi 5-ös család megfelelő tagja, a VM530EN

Az új seprők

vm-2.jpgAz új VM95 sorozat bizonyos területeken egyértelműen előrelépés a régebbiekhez képest. Hangszedő-beszerelő kisiparosként hadd dicsérjem először is azt a géniuszt, aki kitalálta, hogy a hangszedő rögzítése a hangkarban immár pofon egyszerű: nem kell csavarral és az ő anyájával bajlódni, az anya integrálva van a hangszedőbe. Immár két balkézzel is pillanatok alatt a shellben a hangszedő.

A fórumozók azt is meg szokták említeni, hogy bejön nekik az új, lekerekített design. Nekem is tetszik, szó se róla, de mondjuk nekem a negyven éves előd kinézetével sem volt sok bajom. Szerintem pont a hangszedő az a termék kategória, ahol a külső megjelenés kevésbé számít.

Az mindenesetre pozitív, hogy a lekerekített design ellenére megmaradtak a párhuzamos és merőleges külső kontúrok, így a beállítás továbbra is egyszerű és biztonságos lesz.

Az új formájú hangszedőkhöz készült egy formájú új shell is, ami formájában illeszkedik a designhoz. A HS-6 jelű headshell tömör alumínium öntvény, 9 gramm a tömege, és 9.800 forint lesz az ára.

Hol a trükk?

vm-3.jpgHa minden ennyire szép és jó, akkor mégis mitől lehet ennyire olcsó az új sorozat? Alighanem attól, amitől egy Dacia is olcsóbb egy Renault-nál: bár olyan fődarabok, mint a motor vagy a váltó ugyanott készülnek, és az utolsó csavarig megegyeznek, a Daciánál minden más részlet egy kicsit egyszerűbb, egy kicsit igénytelenebb, egy kicsit sorjásabb - és persze nem Franciaországban, hanem Romániában szerelik őket össze.

Nagyjából ez a helyzet az új Audio-Technica VM95 sorozattal is. A szépen formatervezett testben a generátor - valószínűleg - egyszerűbben kivitelezett. Ezt nem tudhatjuk, amíg szét nem fűrészelünk egy ilyen és egy olyan hangszedőt, de az azért árulkodó, hogy az új modellek kimenő jelszintjei alacsonyabbak (3.5 mV), mint az 5-ös és 7-es sorozaté (4 mV).

Szintén csak feltételezés, hogy a hangszedők gyártását kiadták a kínai robotikának.

A két olcsóbb VM95 hangszedő testén a gyári fotókon is jól olvasható a Made in China felirat, miközben az Audio-Technica hangszedők, még a legolcsóbbak is, mindeddig Japánban készültek/készülnek. A nagyobb modellek készülékházán már Made in Japan a címke, de azt nem tartjuk ésszerűnek, hogy az egyébként tök azonos, egymással legalábbis csereszabatos hangszedőtestek egy részét Kínában, egy másik részüket pedig Japánban gyártanák. Feltételezésem szerint arról van szó, hogy amíg a két olcsó modell tűszerelvénye is Kínában készül, addig a nagyobb modellek tűi Japánban, a két nagy japán lemezjátszótű-beszállító egyikénél, és ezért "jár" nekik a Made in Japan felirat.

A bőség zavara

vm-4.jpgA lemezjátszásnak vannak titokzatos kérdései. Milyen kombináció egy drága lemezjátszóban egy olcsó hangszedő, vagy egy olcsó lemezjátszóban egy drága hangszedő? A hangszedő alkatrészei közül mi számít jobban a hangban, egy finom generátor vagy egy egzotikus tűprofil?

Ezt a kísérletet hamarosan módunk lesz elvégezni - nagy kíváncsisággal nézünk elébe például egy VM95ML - VM540ML - VM740ML összehallgatásnak.

És alighanem a hangszedőteszt programunk is felértékelődik. Az új hangszedők megjelenésével az olcsóbb kategóriákban is jelentősen nő a választék. Az 50-60 ezres mezőnyben például dilemma lehet az 56 ezer forintos VM530En vagy a kereken 50 ezres új VM95ML között választani (hogy a 44 ezres Goldring E3-at vagy az 55 ezres Goldring 2100-ast ne is említsem). A saját füllel, saját rendszerben meghallgatásnak nem is igen van alternatívája. Természetesen mindegyik új hangszedőből lesz tesztpéldányunk.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr7814236909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása