Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Békakirály nyugdíjba megy

2018. február 15. 16:04 - Szekeres István

Audio-Technica kereskedelmi újdonságok 2018-ra

at95e_close-up.jpg

Kijött az Audio-Technica új, 2018-as magyarországi árlistája. A legnagyobb meglepetés, hogy a világ egyik leghíresebb hangszedőjét szép lassan nyugdíjba küldik. Három középkategóriás MM-hangszedő jelentősen olcsóbb lett, és őrületes változásokon (nem) mentek át a cég T4P-rendszerű (P-mount) hangszedői.

Amikor éppen egy éve megjelent az Audio-Technica új hangszedő sorozata, a kereskedők felszisszentek az árlista láttán. Korábban a belépő osztály sztárja, az akkor 12 ezer forintos AT95E fölött még elérhető távolságban volt az AT100E modell, hasonló elliptikus tűprofillal, mégis sokkal finomabb hanggal, 22 ezerért. Sok lemezbarátot meg lehetett győzni, hogy két akciós LP árával többért válasszák inkább a hallhatóan szebb hangú változatot.

2017-7_audio_technica_vm520eb-h.jpgTavaly az AT95E ára feljebb kúszott, miközben utód nélkül kiesett az AT100E típus Az árlistán az immár 12.500 ft listaárú AT95E felett a VM510Cb következett 32 ezerért, de még kúpos tűprofillal, aztán kerek 40 ezerért jött a VM520Eb. Ez utóbbi nem volt rossz vétel, az Audioworld tesztje éppenséggel Best Buynak nevezte ("az 500-as széria legjobb vétele"), csakhogy a 12 és fél ezres AT95E és a 32 ezres VM510Cb között hatalmas űr tátongott.

 

.

Mi az két betű az AT-hangszedők típusjelzése végén?

Egy ideje az AT hangszedők típusjelzése utal a tű profiljára is. Az E, az Ex és az Eb elliptikus tűt jelent, amit ragasztással rögzítenek a tűszáron (b = bonded), az En szintén elliptikus tű, de préselve a tűszárba (n = nude), a Cb a kúpos, ragasztott tűhegy, az ML a híres Microline, az Sa és az Sh a Shibata csiszolás, az SLC pedig az új AT-különlegesség, a Special Line Contact jelzése.

A legnagyobb meglepetés, hogy a lemezjátszóipar egyik ikonikus hangszedője, a hajdani óriásölő, a legalább 35 éve gyártott AT95E (zöld tűszerelvénye miatt "Békakirály") fokozatos nyugdíjazását is előkészítette az Audio-Technica. Először is, a hangszedő már nem lesz mindenhol elérhető. Az AT csak nagyobb kiszerelésben szállítja a viszonteladóknak, azaz a kisebb lemezboltok, nem lemezjátszásra specializált hifi-kereskedések nem fogják tudni rendelni. (Nálunk természetesen elérhető marad.)

Másodszor, az ára is tovább emelkedett, jelenlegi listaára már egy százas híján 13 ezer forint. Harmadszor, ezt az árat alulról és felülről is körbevették (viszonylag) új Audio-Technica termékek.

Alulról a régi AT91-es frissített változata támad, AT91R néven, kerek 10 ezer forintért, kúpos tűprofillal - öreg japán hifitorony-lemezjátszókba kiváló alternatíva. Sok lemezjátszó esetében az eredeti, gyári szerelésű hangszedő is ennek az ükapján, az AT-3600 modellen alapult.

at-lp5_features_b.jpgÉrdekesebb a pickup, ami felülről támad. A sima AT95E áránál alig 3 ezer forinttal drágábban (15.990-ért) lesz kapható a pár éve az Audio-Technica AT-LP5 lemezjátszóban debütáló, korábban önállóan nem rendelhető AT95Ex hangszedő.

De mit is tud ez az "x" változat?

Szemmel is látható, hogy a Békakirály békazöld fejszerelvénye immár elegáns bordó színű. A lényegi különbség azonban a felfüggesztésben van: az eredeti AT95E engedékenysége alacsony volt, így a nehezebb karokban érezte magát jól. Az AT95Ex-et a magasabb engedékenysége éppen a könnyű karokkal teszi kompatibilisebbé - kiegyensúlyozottabb hangzás, jobb basszus, finomabb magastartomány. Azokban a lemezjátszókban, amikhez az AT95-öt választani szokták, szinte biztosan jobban beválik az új modell. Egyébként a specifikáción is finomítottak valamennyit, a frekvenciaátvitel felső határa 20 kHz helyett immár 22 kHz.

Megváltozott az AT kínálata a T4P hangszedők között. Az analóg korszak vége felé az olcsóbb hifitorony-lemezjátszókban elterjedt, szabványosított kialakítású és tömegű, így egymással csereszabatos és mindössze egyetlen mozdulattal cserélhető hangszedőkre máig van igény. Nagy fejlesztést az AT sem mutatott be persze, az eddigi AT300P és AT311EP hangszedők helyett belépő AT81CP és AT85EP leginkább a nevükben és a csomagolásukban változtak meg, illetve a dobozból kikerült (és külön megvásárolhatóvá vált) az az adapter, amivel a hagyományos, félcollos hangszedők helyére lehetett felfogatni őket.

Idénre várjuk még az AT első igazi audiofil lemezjátszóját, az LP7-est, illetve hamarosan megjelenik két DJ-hangszedő is az AT kínálatában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr7213669880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása