Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Tsitsamitsu APR-01 - az analóg audió új értelme

2021. április 02. 21:53 - Szekeres István

Április elsején mutatták be az új készüléket

apr-001.jpg

Mindannyiunknak elege van már az analóg audió, a lemezjátszás nyűgjeiből! A belső barázda torzítás, a megnyúlt szíjak, a kopott hangszedőtűk, a zajos, recsegő, pattogó lemezek... A megoldás a japán Tsitsamitsu-tól érkezik, az APR-01 nevű készüléket éppen április elsején mutatták be az LP-ktől szenvedő zeneszeretőknek.

A Tsitsamitsu neve ismerősen csenghet a magyar audiofileknek, hiszen készülékeik eddig is számos teszt alanyai voltak. Az APR-sorozat (Analogue Performance Retriever, szabad fordításban az Analóg Hangminőség Visszaállító) a lemezjátszás „hibáit” korrigálja. A legkiválóbb aranyfülű japán mérnökök dolgoztak rajta, különleges szaké-kombinációkkal serkentve a fejlesztőmunkát.

A Tsitsamitsu APR-01 készülék főbb szolgáltatásai:

  • barázdazaj-elnyomás/barázdazaj-generálás: a készülék puffer memóriába rögzíti a beérkező jelet, és ebből szűri ki automatikusan a pattogásokat, recsegéseket és egyéb zajokat. Nem kell többé mosni és gondozni a lemezeket, a pokolba a lemeztisztító kefével! Spóroljunk a tűtisztító-folyadékkal! Tudja a fordítottját is: ha esetleg túl jó a hangszedőnk, túl tiszták a lemezeink, az igazi analóg élmény érdekében gombnyomásra bármikor hozzákever véletlenszerű zajokat az éppen lejátszott lemez hangjához.
  • követési szöghiba korrekció: felesleges többé a pontos beállítással pepecselni, csak dobjuk be a hangszedőt a shellbe valahogy és indulhat a móka! Az APR-01 analizátora érzékeli a követési szöghibából adódó torzításokat és képes elsimítani azokat, mintha nem is léteznének. Ez azonban nem minden: lehet a legnépszerűbb geometriák közül választani (Baerwald, Löfgren és Stevenson), és gombnyomásra a kiválasztott geometria jellegzetes karakterét és torzításait kapjuk.
  • hangszedő választás: nemcsak nem kell beállítani a hangszedőt, egyáltalán nem is kell jó hangszedőt venni drága pénzért. A Tsitsamitsu APR-01 előre programozott hangszedők hangján képes megszólalni, bármi is legyen a jelforrás. Választható hangszedők: Van den Hul Grasshopper, Kiseki Purple Heart, Koetsu Urushi, Lyra Atlas Lambda és igazi egzotikumként Tesla VM2101. A magyar importőr elintézett egy ráadást is: a HFM opció nemcsak egy hangszedőt, de egy komplett lemezjátszót szimulál, az egykori Hifi Magazin referencia készülékét: NAD 5120 csőkarral valamint az eredeti csehszlovák kimenő kábellel, DIN-csatlakozóval; Ortofon MC10 hangszedő és T-5 trafó; HFM I. phono fokozat.
  • lemezkiadó-korrekció: az egyszerű music centerekben is van előre programozott hangszín állítás, általában pop/rock/klasszikus/természetes beállításokkal. A Tsitsamitsu APR-01 esetében a hangszín korrekciók az egyes lemezgyárak jellegzetes hangzásképéről vannak elnevezve. Az USA beállítás mélyben-magasban kiemel, a japán csak magasban, a brit a középtartományban. A magyar piacra szánt készülékekben a Hungaroton beállítás magasvágással és középtartomány-grízesítéssel jár, a Yugo és India pedig különlegesek: a hangszín-korrekciók teljesen véletlenül kerülnek alkalmazásra.
  • Tidal feltöltés: a lemez lejátszása közben a Tsitsamitsu APR-01 folyamatosan összehasonlítja a hangmintát a Tidal zenei állományával, és ha olyan anyagot talál, ami a Tidal-on nincs fent, automatikusan feltölti oda. A magyarországi forgalmazás várható hatása, hogy hamarosan bővül a Tidal Soltész Rezső gyűjteménye, felkerülnek a Vámosi-Záray duó ritkább kiadásai, a Csendes éj illetve a Hopp, te Zsiga remixei, illetve új playlistek születnek magyar nóta, operett és mulatós műfajokban.
  • Full Automatic szimulátor: a mai lemezjátszók között egyre ritkábbak a teljesen automata szerkezetek. A Tsitsamitsu APR-01 a hagyományos, manuális működtetésű lemezjátszók tulajait is megismerteti az automatikák élményével. Amikor a processzor érzékeli, hogy a tű már a kifutó barázdákban van, klattyanó hangot kever a kimenetre, majd némítja azt, mintha a kar felemelkedett volna. Különleges szolgáltatás a lemezméret választás lejátszás előtt: immár mindenki kipróbálhatja az automatások perverz szokását, miszerint poénból a nagylemezeket is a kislemez méret (17 cm) beállítással kezdik hallgatni.

 Keresd az analóg audió megmentőjét a szaküzletekben április elsejétől!

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon. Csatlakozz lemezjátszós tematikájú tanácsadós, megbeszélős csoportunkhoz is a Facebookon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr8816488874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása