Analógia

Szeretjük az LP-ket.

A lemezalátétek Paganinije

2023. január 18. 21:40 - Szekeres István

Egy bevált lemezjátszós tuning eszköz újra Magyarországon

231b262dcf69aed022e658abae31d6bf.jpgNincs egyszerűbb tuning lehetőség meglévő lemezjátszónk hangjának javítására, mint a lemezalátét fejlesztése. Ellentétben mondjuk a hangszedő cseréjével, az A-B teszt másodpercek alatt megoldható, hiszen az alátét három mozdulattal cserélhető. A magyar piacra visszatérő Funk Firm Achromat lemezalátét bekerült a tesztprogramunkba is, kipróbálhatod a saját lemezjátszódon.

A világ talán legnépszerűbb utólagos lemezalátéte visszaérkezett Magyarországra, hivatalosan is. A brit Funk Firm (leánykori nevén Pink Triangle) Achromat nevű megoldása messze nem a legolcsóbb a lemezalátétek között, de kimaxolja, amit az olcsóbb alátét-kollégák csinálnak.

Az elmélet egyszerű: a hangszedőtű a barázdában meglehetős energiákat ébreszt (a tűnyomóerő igen pici felületen oszlik el, a tű a méretéhez képest jelentős irányváltásokkal halad előre), kábé mint amikor a pici városi autónkkal rossz minőségű földúton csapatunk. Az ülésben a fenekünkkel is érezzük ezeket az energiákat. Elkél a majrévas.

Ezek az energiák rezgésbe hozzák magát a hanglemezt, amit a finom hangszedő is érzékel. Súlyosbító körülmény, hogy a rezgések visszaverődnek a lemeztányérról. A legtöbb esetben van persze a lemeztányér és a lemez között egy alátét, de az gyakran csak súlyosbítja a problémát. A hagyományos gumi alátét például valóságos parittyaként lövi vissza a rezgéseket a lemez felületére - sajnos egy kis késéssel. Az érzékeny hangszedőtű ezeket a késleltetett, a hasznos jellel interferáló rezgéseket is "leköveti," és ez rombolja a hangminőséget: a hang elkent, fátyolos lesz, elvésznek a részletek.

Az Arthur Khoubesserian által kitalált alátét hatásmechanizmusának lényege, hogy még azelőtt elnyeli a hanglemez felől érkező káros rezgéseket, hogy azok megtalálnák a visszautat a hangszedőtű irányába. Az Achromat apró légbuborékokkal operál. A rezgések buborékról buborékra terjednek, csak közben elvész az energiájuk, nem tudnak visszaverődni. Amit ebből hallunk: a hang feltisztul, folyékonnyá, valóságossá válik.

Nagy Gábor az Audioworld blogon így írta le az Achromat élményt:

"Sima, analóg hang, remek térhatással, jó pozicionálással, dinamikával, semmi túllövés, de lélegzik rajta a zene. Egy élmény. Ha az ember eljut a középkategória szintjére, már [...] hallható a különbség."

d88a5db340b4b6d21a0f267d6fd9f43f_1.jpg

Az Achromat alátétből több variáció létezik. Háromféle kialakítás szorozva sokféle szín.

A kialakítások között az alap az 5 mm vastagságú alátét. Arthur maga ezt tartja "az" Achromatnak, ez működik optimálisan. Ára 48.990 ft. Az egyetlen probléma vele, hogy sok gyári lemezalátétnél vastagabb, és ha a lemezjátszónk hangkarjának nem állítható a magassága, elmászik a VTA (Vertical Tracking Angle), azaz nem lesz párhuzamos a hangszedő tetősíkja a lemezzel. . 

Éppen ezért létezik a karcsúbb, 3 mm-es kialakítású változat is (38.990 ft), hogy a vékonyabb gyári lemezalátéteket váltsa ki olyan lemezjátszókon, ahol a kar(bak) magassága nem állítható, esetleg a tengely nem elég hosszú, hogy a vastagabb alátéttel is biztonságosan feltehető legyen a hanglemez. Arthur szerint az 5 mm-es alátét hatása mindenképp erősebb, így ha egy mód van rá, azt válasszuk.

A harmadik változat (49.990 ft) a Technics 1200-as sorozatú lemezjátszókhoz készült, mert ezeknél a lemeztányér speciális kialakítású: van egy kis pereme, amitől az alap Achromat nem tudna pontosan felfeküdni. Ebből csak 5 mm-es változat létezik, hiszen a Teka karmagassága könnyen utánállítható.

Ami az optikai tuningot illeti, színekből jelentős a választék (lásd a borítóképet). Egyes színekre esetleg várni kell, de fekete és fehér mindig lesz raktáron.

Saját tapasztalataink alapján az Achromat amikor jó, akkor igen-igen jó. A régi nagy japán deckek (meg a kisebb tojáshéjak), a Thorensek, Dualok, vagy a modernebb Projectek fém tányérjain, a Regák, Systemdek-ek vagy a Project T1 üveg tányérjain beválnak, szinte biztosan tetszeni fognak.

Az akril tányérokon elvileg kisebb a létjogosultságuk, hiszen az akril tányér is valami hasonlóban mesterkedik, mint az Achromat (azaz elnyeli az energiákat), viszont ismerünk olyan elégedett felhasználót, aki akril tányéros Projecten próbálta ki, és pont így lett számára tökéletes a lemezjátszós élménye.

Garantálni persze nem lehet semmit, nincs két egyforma rendszer, nincs két egyforma fül. Éppen ezért az Achromat alátéteket is felvesszük a tesztprogramunkba, azaz kölcsönadjuk, próbáld ki a saját rendszereden, a saját zenéiddel. 

achromat-funk.jpg

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon. Csatlakozz lemezjátszós tematikájú tanácsadós, megbeszélős csoportunkhoz is a Facebookon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr5918028572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása