Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Amit tudni akarsz a lemezjátszókról (azt most már meg is kérdezheted)

2021. március 26. 20:49 - Szekeres István

A magyar Facebook egyik lemezjátszós csoportjában már 9,000 tag van

 

3000-01.jpgA Facebookot sok mindenért lehet szidni, de arra kétségtelenül tökéletes, hogy összehozza a hobbistákat, különösen a réteg hobbik művelőit. 2020 május 17-én alakult egy csoport, és három és fél év alatt kilencezren csatlakoztak. Ráadásul a statisztikák szerint aktívak is. (Az eredeti cikk 2021. március 26-án íródott, akkor voltunk 3,000-en, majd 2021. november 5-én (4,000), 2022. január 14-én (5,000), 2022. július 27-én (6,000), 2022. december 5-én (7,000), 2023. április 30-án (8,000) frissült. A jelenlegi a 2023. szeptember 30-i állapot.)

Ha használod a Facebookot és szereted a lemezeket és a lemezjátszókat, remek társaságokba csöppenhetsz. Lemezekkel, lemez adás-vétellel rengeteg csoport foglalkozik, ezek egyre inkább tematizálódnak. A Vinyljunkies  például az elektro műfaj gyűjtőinek találkahelye, míg a Classical Music Vinyl LP Hungary csoport   – nem nehéz kitalálni – a komolyzene gyűjtőié. Az általános lemezgyűjtő fórumot, a Hanglemez, „Bakelit lemez” Gyűjtőkben már majdnem utolértük, ott négyszázzal több tag van.

A hifis, audiofil, kütyüzős csoportokat már fel sem sorolom, de kifejezetten lemezjátszós csoport csak kettő van aktív (tudomásom szerint). Az egyik a 4,900 fős Lemezjátszók és hanglemezek – gyűjtői és tech fórum, ami a technikán kívül a lemezekkel, a zenékkel, a gyűjtéssel is foglalkozik.

A másik a mi saját csoportunk, aminek a Lemezjátszó – minden amit tudni szeretnél, de nem merted megkérdezni  nevet találtuk ki. A Woody Allentől plagizált névvel azokat szerettük volna megszólítani, akiknek a lemezek lejátszásával merülnek fel kérdéseik, problémáik, vagy vásárláson, fejlesztésen gondolkoznak és tanácsra van szükségük. Hozzánk a napokban csatlakozott a 9,000-ik tag, és ez már bőven elég ahhoz, hogy pezsegjen az élet, minden nap izgalmas, vitákat beindító, a „nagy öregeket” is bevonzó témák merüljenek fel. Havonta 350 - 400 új poszt születik, azaz naponta 11-13.

Mert 9,000 passzív tag nem lenne jó móka. A Facebook saját statisztikái szerint ugyanakkor nálunk 6,402 az „aktív” tagok száma, azaz ennyien találkoznak legalább hetente egy poszttal. Ez frenetikusan jó arány. Alighanem annak a következménye, hogy a FB algoritmusa kedveli a csoportot: a posztokat érdemes a tagoknak megmutatni, mert nagy valószínűséggel elolvassák és reagálnak rá. (A Facebook algoritmusát úgy hangolják, hogy a felhasználók minél relevánsabb tartalmakat kapjanak, amivel várhatóan több időt töltenek az oldalon.)

Persze a lényeg, hogy a posztok érdekesek, ami a tényleg fantasztikus tagság érdeme.

3000-02.jpg

A 8,000 tag túlnyomó többsége, 97 százaléka férfi, de azért ez azt is jelenti, hogy kb 270 hölgy is van közöttünk. A 9,000 főből legalább 360-an 24 év alattiak, éljen az utánpótlás. Összességében a csoport 39 százaléka 44 év alatti – ez pontosan mutatja, hogy a fiatal felnőtteket érdekli a lemezjátszás – aki most 44 éves, az 1990-ben, az LP-k utolsó jó évében még csak 11 volt, tehát aligha nosztalgiázik, inkább új felfedező az analóg világban.

A legszélesebb korcsoport a 45 és 54 év közöttieké, ez a 9 év korkülönbségű csapat teszi ki a csoport tagjainak majdnem harmadát (32%) – ők a saját fiatalságukban találkoztak az LP-kkel, és nyilván akkor fertőződtek meg.

55 év felett a tagok kicsivel több, mint negyede jár (29%), ők az analóg zenehallgatás nagy öregjei, akik az LP dominanciája mellett nőttek fel - és alighanem nekik köszönhetjük, hogy a vinil formátum egyáltalán túlélte a digitális 90-es, 2000-es éveket.

A 9,000 tagból 8,754 Magyarországon él -  kicsit meglepő, hogy Magyarország után nem csak a határon túli magyar területek következnek, hanem Németország és Ausztria is például megelőzi Romániát és Szerbiát (de Szlovákiát nem).

Ami a városokat illeti, a lemezjátszósok csaknem harmada (2,937 fő) budapesti. A főváros elsősége normális, a budapestiek magas aránya annál kevésbé az. Persze a lemezboltok, hagyományos hifi szaküzletek és a lemezbörzék túlnyomó többsége is a fővárosban koncentrálódik, a máshol élő lemezjátszósok nehezebb helyzetben vannak. Budapest után Szegedről (253 fő), Debrecenből (202 fő) és Pécsről (169 fő) vannak a legtöbben -  ez nagyjából arányos a települések népességével. Érdekes kivétel Sopron (a városok listáján a 14-ik, nálunk a kilencedik).

A napi posztok száma 5 és 40 között alakul, a nyári szezon nyilván kevésbé aktív. A legnagyobb aktivitást meglepő módon hétfőnként mérik, szorosan a nyomában a szombat és vasárnap, a legnépszerűbb időpont este 8 és 10 között van. A naponta kiosztott lájkok és egyéb reakciók száma átlagban 467, de jobb napokon 1,000 körül, esetleg kicsivel felette is lehet. A kommentek száma átlagosan napi 160, de ez is fel tud menni 300-ig – hát ezért szereti a csoportot a FB-algoritmus.

A tagfelvétel természetesen sohasem szünetel - csatlakozhat mindenki, akinek kérdése van, tanácsra van szüksége, vagy egyszerűen szeretne lemezjátszókról, lemezekről beszélgetni hobbitársakkal. 

(A címlapkép Woody Allen "Minden, amit tudni akartál a szexről (de sohasem merted megkérdezni)" című filmjének egy jelenete.)

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@3345.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon. Csatlakozz lemezjátszós tematikájú tanácsadós, megbeszélős csoportunkhoz is a Facebookon.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr6816481376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása