Analógia

Szeretjük az LP-ket.

A szó, amivel a szocializmusban találkoztunk utoljára

2021. március 10. 12:20 - Szekeres István

Nem Videoton, nem Unitra, nem Tesla Litovel....

aruh001.jpgÍzlelgessük a szót: hiánycikk. Amikor az emberek vennének valamit, de a boltos csak a kezét tudja széttárni: elfogyott. És nem, nem tudjuk mikor érkezik. Hagyja csak a kenőpénzt, elvtárs, a pult alól sem tudunk adni.

Már korábban is írtam arról, a mostani járvány mennyire betett a lemezjátszó-iparnak, régi márkák szűntek meg, máshol termelési nehézségek merültek fel – de ezek kisebb manufaktúrák voltak, ahol ha egy-egy kulcsember kiesik, az nyilván meglátszik a produktivitáson.

Most már azonban a nagyobb, komolyabb gyártók is szenvednek. A globális problémát jól mutatja, hogy még az autógyárak is hetekre leállnak elektronikai alkatrészek hiány amiatt, nem csoda, hogy a szórakoztató elektronikai iparban is súlyos a helyzet. Olyan nagy cégek is nehézségektől szenvednek, mint a japán Nagaoka, vagy a műfajban óriásnak számító Audio-Technica. Ezt a saját bőrünkön is tapasztaljuk, hiszen forgalmazzuk őket, de úgy tudjuk, más márkákkal is hasonló a helyzet.

Jeleneg alig csordogál valami az Audio-Technicától (a berendelt mennyiségek töredékét kapjuk csak meg), a Nagaokánál pedig még karácsonyi back orderek vannak, azaz a karácsonyra berendelt áruk sem jöttek meg. [Azóta a Nagaoka termelése és szállítása helyreállt, a raktárunkat feltöltöttük - Sz. I. május 5.] Glenn Libgottal beszéltem az előbb, aki a Nagaokák európai disztribúciójáért felelős. Elnézést kért, hogy nincsenek jó hírei, de a Nagaoka nagy európai központi raktára is szenved, pedig a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után megtanulták, hogy több hónapra elégséges raktárkészletet tartsanak. Glenn szerint két oka van az áruhiánynak: a járvány, a lezárások miatt megnőtt a kereslet a lemezjátszáshoz szükséges tartozékok iránt, miközben a termelésben és a logisztikában is zavarok álltak be. Egyes nyersanyagokhoz, komponensekhez nem lehet hozzáférni, vagy csak nehézkesen, miközben a munkahelyeken a fizikai távolságtartás, az egyes műszakok létszámának korlátozása, és sajnos a megbetegedések, karanténok miatt is csökkent a termelékenység.

A hangszedők gyártása, összeszerelése nagyrészt ma is manuális folyamat, gépesíteni, automatizálni még a mostani megnövekedett kereslet alapján sem lenne kifizetődő. A légyszemnyi gyémántdarabkát nem lehet csak úgy befogni a CNC szerszámgépbe, hogy a végén kijöjjön egy tökéletesre megcsiszolt Shibata...

Szóval egyelőre türelmet kérünk mi kereskedők, és a gyártók is, amíg nem rendeződik a helyzet. Remélhetőleg az oltások már tényleg megállítják ezt a vírust, és visszakapjuk a régi életünket – és a hangszedőinket.

 

(Az illusztrációt a vg.hu-tól vettük át.)

Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen lemezjátszós posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon. Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr1916456390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása