Analógia

Szeretjük az LP-ket.

A köcsög koronavírus és a lemezjátszó ipar

2020. augusztus 08. 21:28 - Szekeres István

dj-in-a-face-mask-is-playing-some-music-during-vector-32069158_1.jpgBezárt gyárak, megbetegedett kulcsemberek, kieső nyersanyagok – a lemezjátszós gyárakat, beszállítókat is megviselte a járvány.

Márciusban és áprilisban még úgy éreztük, a világjárvány kevés nyertese között lehet a VINIL.HU: mivel alapvetően webshop vagyunk, a forgalmunk nem csökkent, ráadásul a korábbinál is több időt tölthettünk lemezekkel, kísérletezéssel, teszteléssel. Kipróbáltunk drága hangszedőt olcsó lemezjátszóban, végre született egy teszt az Edwards új lemezjátszójáról, és a két legnépszerűbb hangszedőnket is össze tudtuk hallgatni.

Április elején viszont jött egy levél olyan tartalommal, amire a legvadabb álmunkban sem számítottunk, és ezzel egy borzasztó sorozat vette a kezdetét.

Jelco

A japán finommechanikai csúcs céget, az Ichikawa Jewel Company-t kerek 100 éve alapították, és egyik legszebb sikerünk volt, hogy 2018-ban megkaptuk a hangkarjaik, headshelljeik és karkábeleik forgalmazási jogát Kelet-Európára. Össze is haverkodtam Tomoyuki Tsukamoto-szannal, a Jelco kereskedelmi vezetőjével, még viccelődtünk is: amikor azt írta, a cégnél 11-en dolgoznak, viccesen próbáltam megkérdezni, focicsapatban gondolkoznak-e. A válasz meglepett: „Dehogy is, itt csak én vagyok 70 alatt.”

jelco001.jpg

Hogy pontosan mi történt, azt nem sikerült rekonstruálni. Először Tomoyuki írt rám, április 2-án, hogy nem vesznek fel új rendeléseket a Covid-járvány miatt, majd 23-án elbúcsúzott, de szűkszavúan csak annyit mondott, hogy elhagyja a céget. Az alapító lánya, Takako Ichikawa vette át a vállalat irányítását, de csak azért, hogy május 11-én bejelentse, „azonnali hatállyal” beszünteti a cég működését. Azzal indokolta a döntést, hogy az idősödő kollégák egészségügyi problémái miatt csökkent a termelékenység, a gépeik, szerszámaik pedig annyira elöregedtek, hogy nehézkessé vált a karbantartásuk.

Hogy okos döntés volt-e bedönteni az egyik leghagyományosabb japán lemezjátszós céget, nem lett-e volna értelme keresni egy befektetőt, illetve gondoskodni az idős szakik tudásának átörökítéséről (akár már egy évtizeddel korábban), arról immár felesleges filozofálni.

Nagyon fognak hiányozni a még megfizethető, iszonyú precíz és könnyen beállítható hangkarjaik, nem is beszélve a headshellekről, amik lehetővé tették az azimuth-állítást olyan karoknál is, amiken egyébként fix volt az azimuth (a headshell/hangszedő/tű vízszintes dőlése).

Onzow Labo

A ZeroDust nevű zselés tűtisztítójáról nevezetes cég szintén japán, és szintén bajba került a tavaszi hónapokban: a megrendeléseiket nem teljesítették, az érdeklődő levelekre nem válaszoltak, sőt, még a honlapjukat is levették. Szerencsére ők talpraállni látszanak, már érkezett tőlük szállítmány Magyarországra – igaz, kb 20 százalékkal drágábban, mint korábban.

 

onzow.jpg

 

Edwards Audio

Kevinéket minden szinten megviselte a járvány. Kezdve onnan, hogy Kevin Edwards maga is elkapta a vírust, és emiatt néhány hetet ki kellett hagynia, illetve közeli kollégáinak is karanténba kellett menniük. Szerencsére komolyabb szövődményekkel nem kellett megküzdeniük, de a víruson kívül még így is volt, ami keresztbe tett.

Például az Edwards lemezjátszók egyik jellegzetessége, az akril tányér gyártása is nehézségbe ütközött: az alapanyag szinte elérhetetlenné vált, mivel a boltok, bankok, ügyfélszolgálatok, taxik elválasztó plexi lapját is ugyanebből az alapanyagból gyártják. A fém szíjtárcsákat beszállító vállalkozás is hónapokra nyersanyag nélkül maradt, mivel a konkrét alumínium ötvözetet ők is Tajvanból vásárolják.

Emiatt a lemezjátszóknál és a kiegészítőknél is hosszú várólisták alakultak ki. A helyzetet súlyosbította, hogy a legutóbbi szállítmány lemezjátszó a szállító hanyagsága miatt nagyjából totálkárosan érkezett – de ez csak az átadásoknál derült ki, repedt akril alkatrészek, elgörbült szíjtárcsák….

Kevinéknek az is betett, hogy egy csomó új, komoly gyártó berendezésük éppen a karantén idején érkezett: ezek üzembe helyezése, korrekt gyártásba integrálása is késést szenvedett.

edwards001.jpg

Az Edwards Audio most próbálja utolérni önmagát, szeptemberre egy rakás korábban megrendelt terméket várunk tőlük.

Az is újdonság tőlük, hogy ígéreteik szerint hamarosan egy csomó videót töltenek fel a YouTube-ra a készülékek összeszerelését, beállítását, karbantartását illetően. Miután leküzdötték a vírust, az új elektronikáik is elérhetőek lesznek  -  izgalmas tételekre várunk, komplett integrált erősítő tisztességes phono bemenettel, Bluetooth csatlakozással 150 ezer alatt számlával, garanciával…… Komoly high-end MM/MC phono 150 ezer körül…. Nagy teljesítményű erősítő felső kategóriás phono fokozattal (és persze távirányítóval) bőven 1,000 EUR alatt…..

Soulines

Rájár a vírusos rúd a lemezjátszó-gyártókra, és sajnos Igor Gligorov és a családja is elkapta a koronavírust. Szerencsére ők is viszonylag könnyen jöttek ki belőle. A készülékeikből nem keletkezett hiány, mivel tisztességes raktárkészlettel rendelkeztünk belőlük. Viszont a különleges nyersanyagok elérhetősége miatt néhány erősen várt projektjük kését szenved - egyrészt a Soulines Kubrick fölé pozícionált új szuper-lemezjátszó, másrészt a Jelco kiesésével egyre jobban várt saját hangkarjaik.

soulines_2.jpg

 Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr7016119276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása