Analógia

Szeretjük az LP-ket.

A Keravill királyai - NAD 5120 kontra Pioneer PL-200 teszt

2020. december 15. 22:39 - Szekeres István

Blog ajánló

img_6298.jpeg

Imádjuk, ha valaki más is el tud veszni a lemezjátszók világában. Retrofuturista Zsolt barátunk a blogján igazi hiánypótló írást közölt: összehasonlító tesztet készített két olyan lemezjátszóról, amik a nyolcvanas években uralták a hazai minőségi lemezjátszó-piacot, ma is sűrűn előfordulnak a Jófogáson, és általában a teljes szívvel ajánlott lemezjátszók közé tartoznak, ha valaki elfogadja a 30-40 éves finommechanikai szerkezetek mára már megjelenő nyűgjeit.

Zsolt írása A Keravill királyai címmel jelent meg a blogján, ahol egyébként is rengeteg izgalmas írást találtunk. Zsolt nem elméleti szakember, saját tapasztalatairól, saját kísérleteiről ír remek tollal, élvezetesen és alaposan.

A két tesztelt lemezjátszó nem is lehetne eltérőbb: a Pioneer PL200 japán gyártmány, közvetlen hajtással, S-karral, cserélhető headshellel - ami pont kapóra jött, amikor bizarr kísérletet végeztünk vele.

A NAD 5120 csehszlovák gyártmány, by Tesla, szíjhajtásos, és a karja, hát izé, elég különleges. Alap értelmezésben egy lapos műanyag darab, aminek a belsejében egy nyomtatott áramköri lap vezeti a hangszedőből érkező jelet. A kar végén furcsán imbolygó súly, rugóval felfüggesztve, egy tartály, feltöltve valami mézszerű folyadékkal, amibe egy hegyes tű merül bele, aminek a magasságát állítani lehet....

A két lemezjátszó egyike sem a saját hangszedőjével lépett a ringbe. Zsolt konzultált velem, mit válasszon, így került a Pioneerba az Audio-Technica VM95E hangszedő, a NAD-ba pedig az Ortofon OM5E - akkoriban még akciós volt, és alig volt drágább az Audio-Technicánál. Mindkettőnek bonded (ragasztott) elliptikus tűje van, de a felfüggesztés eltérő, az Ortofon könnyű karokba való (miután kivesszük a fejrészéből a 2.5 grammos plusz súlyt), az Audio-Technica valamivel nehezebb karokban érzi jól magát.

Aki kíváncsi, hogy főleg popzenén tesztelve melyik vintage lemezjátszó került közelebb Retrofuturista Zsolt szívéhez, az kattintson a cikkre. Annyit elárulok, hogy az én személyes preferenciám is hasonló.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr4316344224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása