Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Minden szinten szinte minden

2020. december 02. 01:27 - Szekeres István

Igazodjunk el az Audio-Technica lemezjátszós termékei között

960x0.jpgA japán Audio-Technica valósággal lubickol a vinil visszatérésében. Az utóbbi két-három évben lecserélte vagy felfrissítette szinte a teljes kínálatát, mind a lemezjátszók, mind a hangszedők, mind a kiegészítők között, rengeteg új modellt vezetett be. Még az is előfordul, hogy hasonló árú termékei egymással versenyeznek. Tegyünk rendet az új termékek között.

Az Audio-Technicát 1962-ben alapította Hideo Matsushita-szan, és azóta is az elektroakusztikai átalakítók nagymesterei. Ilyenek a mikrofonok (a levegő rezgéseiből állítanak elő elektromos jelet), a fejhallgatók (elektromos jelből rezgetik meg a levegőt), és ami nekünk a legkedvesebb, a lemezjátszó hangszedők (a barázdák által keltett rezgéseket alakítják át feszültséggé). Az Audio-Technica mindhárom termékcsoportban otthon van.

Ráadásul a lemezjátszást különösen a szívükön viselik, a hangszedőkön kívül komplett lemezjátszókat is kínálnak, illetve lemezjátszós kiegészítők garmadáját, az egyszerű tűtisztító folyadéktól a lemez végén a hangkart megemelő mechanikáig, a headshellektől a leszorító súlyokig

A probléma az, hogy immár annyi termékük van, hogy szinte azonos áron akár többféle termék is szerepel a katalógusukban. Persze ez egy japán cég, nagyon is van rendszer a termékcsaládjaik mögött. Gyakorlatilag minden termékcsoporton belül külön kategóriát képviselnek a hangsúlyosan az új belépőket célzó, egyszerű készülékek, illetve a tapasztalt lemezgyűjtőknek tervezett audiofil készülékek. Önálló termékcsoportot alkotnak a lemezjátszók egyik fontos felhasználói csoportjának, a DJ-knek szánt készülékek.

1) Lemezjátszók

 

A szereposztás: Audio-Technica LP60X - 54.990-től, Audio-Technica LP3 - 107.990, Audio-Technica LP120X - 117.990, Audio-Technica LP-W 30 TK - 110.990, Audio-Technica LP-W 40 WN - 131.990, Audio-Technica LP5X - 153.990, Audio-Technica LP140X - 168.990, Audio-Technica LP-W 50 PB - 153.990.

 a) A belépő kategória

at-lp60xbt_01.pngKezdjük az olcsó készülékekkel. Az LP-60 sorozat tagjai között a különbség a kiegészítőkben van. Az alap lemezjátszón (54.990 ft) kívül van BT-kapcsolattal felruházott változat, meg olyan, amiben van egy fejhallgató erősítő, és fejhallgatót is adnak hozzá. Ezek a lemezjátszók tök rendben vannak kezdő lemezjátszónak. A Media Marktban százával adják el az ezeknél lényegesen hitványabb belépő cuccokat. Az LP-60 sorozat tagjai a lemezeket legalább nem teszik tönkre, és nem elviselhetetlen a hangjuk.

Az LP3 lemezjátszó egy nagyságrenddel komolyabb azért, már állítható az antiskating és a tűnyomás, cserélhető a hangszedő, és ami a lényeg, automata a működése. Azaz magától a kezdő barázda fölé helyezi a hangszedőt, aztán a lemez végén felemeli a kart és kikapcsolja a lemezjátszót.

Megvan ennek a műfajnak a közönsége, akik nem ragaszkodnak az audiofil hangzás élményhez, nem is akarják azt megfizetni, de elvárják az automata működést.

 

b) A hifi lemezjátszókat-lpw50pb_01.png

A szobai lemezjátszókat, más fogalmak szerint hifi lemezjátszókat öt készülék képviseli, az egyik az évek óta a minden nemzetközi vállveregetést begyűjtő, ráadásul kiválóan tuningolható Audio-Technica LP5X. A másik az olcsóbb LP120X. Ez utóbbi kinézetre mintha DJ-lemezjátszó lenne, hiszen a Techincs SL1200-sorozatra hasonlít. Míg elődjét, az X-nélküli 120-ast tényleg ide is pozicionálta az Audio-Technica, az új, 120X-sorozat már simán szobai lemezjátszó. A legfontosabb, hogy a hangszedője a kifejezetten szobai használatra tervezett Audio-Technica VM95E. Kiváló ár-érték arányú hangszedő ez, kíméletes a lemezekkel, szépen szól –de ne próbáljuk visszafelé pörgetni a lemezt alatta, mert kitörik a tűje. Még egyszer: a kinézet ellenére ez egy full szobai lemezjátszó.

A szobai lemezjátszók közé tartoznak a W-sorozatú AT-lemezjátszók is. A W az angol wood (fa) szóra utal: ezek fa, pontosabban forgácslap alapú lemezjátszók a konzervatívabb ízlésűeknek. Lásd a fenti képet a zongoralakk-fekete LP-W50PB-ről. Ha valakinek bejön ez a design, én nem fogom lebeszélni, de azt azért megsúgom, hogy a hangminőség szempontjából az LP5X az irány, a fa vázas lemezjátszók inkább a szemnek szólnak, nem a fülnek.

Az amerikai analóg audió fórumokon sok szépet lehet olvasni az Audio-Technica csúcs lemezjátszójáról, az LP7-ről, de egyelőre nincs tervben az európai import.
 

c) DJ-knek (és esetleg másoknak)at-lp140xp_03.png

Ha deejay üzemmódra keresünk lemezjátszót, az LP140XP a választásunk. A legfontosabb, hogy nyomatékosabb a motorja a szobai használatra szánt 120X-nél, azaz gyorsabban éri el a névleges fordulatszámot - ez fontos a DJ-knek, akik egyszerre két decket használnak, és az egyik legfontosabb szempontjuk, hogy a két lemezjátszó zenéjét át tudják keverni egymásba, adott esetben kiegyenlítve a két szám BPM (tempó) különbségét.

A 140-es hangszedője gyárilag az Audio-Technica XP-3 - lásd alább, a DJ-hangszedők között.

A 140-es egyik fontos tulajdonsága ugyanakkor, hogy a karjának állítható a magassága, ez amolyan audiofil szolgáltatás. A 120-ashoz képest hiányzik belőle az USB-kimenet és a beépített phono-fokozat – ez abból a szempontból nem hátrány, hogy a 120-asok (és az LP5-ösök) tuningjának egyik kezdő lépése az USB és a phono kikötése, ha nincs rájuk szükség. Az sem mindegy, hogy a készülék súlya is negyedével több a kistesónál: részben a tányér a nehezebb (van a belsején egy vékony rezgéscsillapító réteg), részben a motor, de a plusz tömeg nagy része a nagyobb (magasabb) és jobban csillapított készülékházra megy el. Érdemes meghallgatni egy komolyabb hangszedővel.

2) Hangszedők

 

A szereposztás: Audio-Technica AT3600 - 8.990, Audio-Technica VM95C - 13.990, Audio-Technica VM95E - 19.990, Audio-Technica XP3 - 20.990, Audio-Technica VM510CB - 38.990, Audio-Technica VM95EN - 49.990, Audio-Technica VM520EB - 42.990, Audio-Technica XP7 - 60.990, Audio-Technica VM95ML - 63.990, Audio-Technica VM530EN - 63.990, Audio-Technica VM95SH - 71.990, Audio-Technica VM540ML - 92.990, Audio-Technica VM740ML - 117.990, Audio-Technica VM750SH - 153.990, Audio-Technica VM760SLC -  251.990.

 

a) Mozgó mágnesesekvm760slc_01.png

Nézzük a belépő kategóriát. Ide tartozik az AT3600 meg a félgömb tűprofilú összes többi hangszedő, amit az AT egyszerűen a C (Conical) betűvel jelöl, az AT VM95C és az AT VM510CB. Ezeknek megvan a maguk helye: a régi, sokat forgott lemezek lejátszása. Régebben ilyen tűprofilt használtak a rádió stúdiókban: sosem szólt valami jól, de legalább nem volt sok barázdazaj sem. Az AT3600 még műanyag tűszárat ad, a másik két hangszedő rendes alumíniumot.

A VM95-sorozat illetve a VM500- és VM700-sorozatok ugyanolyan tűket kínálnak, csak a generátor különbözik. A tűk sorozaton belül kompatibilisek egymással, tehát egyszerű tűcserével juthatunk jobb hangszedőhöz, és az átszerelést is megússzuk. A tűprofilok emelkedő bonyolultságban: EB (elliptikus, bonded), EN (elliptikus, nude), ML (Microline), SH (Shibata) és SLC (Special Line Contact). Míg az olcsóbb VM95-ösök csak a legtrükkösebb tűprofilt, az SLC-t nem kapják meg, az 500-as és a fém testbe épített 700-as sorozat felosztja a kínálatot: az 500-as csak az ML-ig megy, a 700-as az ML-től indul.

Hangszedő választásnál az alapvető igazság, hogy a generátor fontosabb, mint a tűprofil. Azaz az árban hasonló hangszedők közül az fog "jobban" szólni, amelyiknek komolyabb a generátora. A 43 ezres AT VM520Eb a maga bonded elliptikus tűjével magasabb szintet üt meg, mint a csaknem ugyanannyiba kerülő VM95EN a nude elliptikus tűvel (50 ezer). A 118 ezres VM740ML bőven megéri a 25 ezres felárat a VM540ML-hez képest, miközben a tűjük pontosan ugyanaz.

De akkor mi értelme van a „vesztes” modelleknek? Alapvetően réteg igényeket szolgálnak ki. Már említettük a VM520-as és a VM95EN összehasonlítását. Az 520-asnak megvan mindene, ami az élvezetes zenéléshez kell – kiterjedt sávszélek, alacsony torzítás, remek dinamika. A VM95EN kicsit másképp szól: rátesz a sávszélekre, a dinamikára, de a hangszínei kicsit mesterségesek. Ha valaki technót vagy metált hallgat, a VM95EN-nel lesz boldogabb. 

Hasonló a helyzet a VM95ML-lel is: árban megegyezik a VM530EN-nel (mindkettő 64 ezer), de aki akusztikus zenét hallgat, sok komolyzenét, jazzt, énekhangot, annak alighanem jobban bejön a VM95ML kerekebb, nyugodtabb, tisztább hangzása. 

Az SH (Shibata) és az SLC (Special Line Contact) tűkkel érdemes óvatosnak lenni: ezek megkívánják, hogy pontosan a barázda közepére engedjük le őket, ráadásul éppen abban a szögben, ahogy a vágófej nekilátott a barázda vágásának… Ha a hangkar magassága nem szabályozható, vagy az azimuth gyárilag fix, akkor ne erőltessük ezeket a finom profilokat.

b) A DJ-hangszedők

at-xp7-500x500.jpgEzeknek a hangszedőknek az a dolguk, hogy kibírják, ha fordítva forog alattuk a lemez és semmiképp ne ugorjanak ki a barázdából, akkor sem, ha mellettük tombol egy diszkó teljes vendégserege. Az engedékenység így nyilván alacsony, a tűnyomóerő magas. A műfaj nem a lemezek óvásáról és pláne nem a finom hangminőségről szól. Egy traktor is lehet szép, de munkaeszköz, ne keverjük egy kétüléses kabrióval.

Az XP-sorozatú DJ hangszedők teste kompatibilis a VM95-sorozat tűivel, de tudni kell, hogy az XP-hangszedők esetén magasabb a menetszám a tekercsen, így magasabb a kimenő jelszint is. Ha egy XP-hangszedőre húzunk VM95 tűt, akkor egy Frankenstein lesz az eredmény - ennek lehetnek előnyei, de ne higgyük, hogy egy VM95-hangszedőhöz jutottunk. (Avagy traktorra alufelni.)

c) Mozgó tekercsesek

at-art9xi_03.png

Az Audio-Technica a komolyabb, mozgótekercses hangszedőinél is alkalmazza a párhuzamosság elvét, vannak egymással konkuráló modellek a katalógusban, bár itt azért látszik, hogy a régebbi sorozatokat folyamatosan futtatják kifelé. Az új OC9X-sorozat előbb-utóbb minden más MC-hangszedő sorozatot helyettesíteni fog. A régi F-ekből (F2, F7) hírmondó sem maradt, az egyszerű tűprofilokat a mozgó tekercsekkel párosítani akaróknak az OC9X-EB és OC9X-EN modellek lettek kitalálva, bonded vagy nude elliptikus tűkkel. Szintén kiveszett a legendás OC7 és az X-nélküli OC9 sorozat összes korábbi modellje.

A hasonlóan legendás AT33-sorozatból még vannak rendelhető példányok, de itt is a raktárkészletek kiárusítása folyik. Az AT33PTG/II helyére az OC9X-ML, az AT33SA helyére az OC9X-SH pályázik, valamivel alacsonyabb áron, de megtartva az elődök jónéhány finom megoldását, például a bór tűszárat. Újdonság, hogy az OC9X-ek is megkaparintják a Special Line Contact tűprofilt OC9X-SL néven.

A csúcskategóriát továbbra is ART-nak hívjuk, de az ART7-es nincs már köztünk, ellenben az ART9-esből rögtön lett két modell is, persze X-betűs típusjelzéssel. Az egyik a 7-es utóda ART9XA néven (kisebb műszaki különbségekkel, mint pl. hajszálnyival vastagabb tűszár), a másik pedig az ART9 folytatása, ezúttal, mint ART9XI, de Special Line Contact helyett Shibata tűvel. Érdekesség, hogy a két hangszedő fillérre ugyanannyiba kerül. Ezek azért vannak annyira különlegesek, hogy akár egy önálló blogbejegyzést is megérjenek. Pláne ha esetleg tudunk nyúlni tesztpéldányokat.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr7416311356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása