Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Erre senki nem számított: az Audio-Technica meglepetése a CES-en

2018. január 18. 13:28 - Szekeres István

Audio-Technica AT-LP 7

at7-1.jpg

Ami az autóiparnak a Genfi Autószalon, a szórakoztató-elektronikának a CES, a las vegasi mega kiállítás. Nemcsak a nagy telefongyárak mutatják be itt a legújabb fejlesztéseiket, de gyakran a nagy audio cégek is. Az Audio-Technica tavaly az új MM hangszedő családjait mutatta be, idén pedig egy vadonatúj lemezjátszót.

A fekete lemezek nehéz éveiben az Audio-Technica csak a kínai Hanpin OEM-alapjaira épülő, DJ-jellegű lemezjátszókkal szerepelt a piacon, de amióta a Media Marktban meg a brit Tescóban újra lehet kapni LP-ket, sorban mutatja be új modelljeit. Az első újkori lemezjátszójuk az AT-LP 5 jelű szobai (azaz nem DJ) lemezjátszó volt, ami a teszteken és a boltokban is szép sikereket ért el. Tavaly érkezett a kistestvére, az AT-LP 3, egy belépő szintű, de annak viszont pöpec szerkezet, idén pedig egy nagy testvér, az AT-LP 7.

at_lp7_3_sq.jpgAz LP 7 kifejezetten audiofil lemezjátszónak épült, az LP 5-östől csak a hangkart örökölte. Teljesen saját fejlesztésű J-alakú kar, az AT legjobb hagyományainak szellemében. Ám amíg az LP 5 esetében a karmagasság fix volt, a nagy testvérnél állítható a VTA, méghozzá fokozatmentesen, a kar tövénél lévő emelő kerékkel, mint a klasszikus Technicseknél.

Míg az LP 5 készülékdoboza műanyag tojáshéj volt fém betétekkel, az LP 7 alapja egy 40 mm vastag, felületkezelt MDF-lap. Az LP 5 direkthajtása helyett itt szíjhajtást kapunk, egy szervóvezérelt DC-motor peremhajtással forgatja a tányért.

A tányérral kapcsolatban egy furcsa szót tanulhatunk meg: polioximetilén.

Az LP 7 két centi vastag lemeztányérjának anyaga a polioximetilén. Az akrilhoz hasonló anyagról lehet szó, ugyanúgy nagy merevségű, magas belső súrlódású (azaz kiváló rezonancia elnyelő képességű) anyagról van szó, és ugyanúgy nem kell a tányér és a lemez közé alátétet tenni.

Az Audio-Technica audiofil szándékait a lemezjátszóhoz mellékelt hangszedő is mutatja: alapértelmezésben nem valami belépő kategóriás hangszedő jár hozzá, hanem az AT-VM520Eb - ennek a listaára magában is 40 ezer forint. Ráadásul ez már az a sorozat, aminek a tűi csereszabatosak egymással, tehát jutányos áron léphetünk feljebb az 530-es vagy 540-es hangszedők tűivel. at_lp7_4_sq.jpgKisebb testvéreivel ellentétben az LP 7-en már nincs USB-kimenet, mondjuk nem is nagyon hiányzik, viszont ebben is van phono-fokozat, ami ráadásul MC-előerősítést is tud. Mondhatnánk, hogy ez is jelzi a tervezők audiofil indíttatását - már ha a belépő AT-LP3 lemezjátszóban nem ugyanez az MM/MC phono lenne. Szóval nem feltétlenül érdemes próbálkozni az AT-ART1000 beszerelésével :-)

Az viszont öröm, hogy a jel szabványos RCA-csatlakozókon keresztül jön ki a készülékből, lehet a kábelezéssel játszani, és még külön földelő csavar is van.

Az Audio-Technica AT-LP 7 valamikor tavasszal érkezik, az ára valahol 200 és 240 ezer forint környékén várható, kompletten, hangszedővel és plexivel, erős konkurenciát jelentve az audiofil középkategória hasonló felépítésű lemezjátszóinak, például a Rega Planar 3-nak, ami ugyanebben az árkategóriában hangszedő nélkül versenyez. 

Ha megérkezik a boltunkba az első példány, azonnal színes-szagos beszámolóval jelentkezünk. at_lp7_2_sq.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr1513585381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilozv · http://barazdazaj.blog.hu 2018.01.21. 13:00:28

Ráférene egy rebranding az AT-re... Tényleg egyre jobb cuccokat csinálnak, de valahogy a közelmúlt gagyidömpingje mintha elintézte volna a márkát.
A HFM-féle cukimuki hifi terminológiát pedig jó lenne végre elfelejteni... (Kacsácska, manócska, tojáshéjacska, stb.) Ettől függetlenül jó cikk, köszi!

Szekeres Istvan (VINIL.HU) 2018.01.21. 23:56:11

@ilozv: 1) Szó sem volt gagyidömpinről. Stúdiómikrofonok, fejhallgatók, MC-hangszedők között továbbra is az AT az egyik legerősebb márka. 2) A cukimuki terminológával az írásom pontosan melyik mondatára célzol.
süti beállítások módosítása