Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Újra zeneszerzővel erősít a Soulines

2019. január 16. 13:43 - Szekeres István

Lemezjátszó újdonságok 2019-re

e8.jpgMi a közös Erik Satie francia zeneszerzőben, Fjodor Dosztojevszkij orosz íróban és Stanley Kubrick amerikai filmrendezőben? A blog olvasói biztos tudják: mind a hármójukról lemezjátszót nevezett el a belgrádi Soulines lemezjátszó manufaktúra. Az illusztris csapat most Edward Elgar angol zeneszerzővel bővült.

Elgar E-moll csellóversenye egyrészt Igor Gligorov lemezjátszó designer kedvenc műve (márpedig Igor maga is képzett csellista), másrészt Elgar két évtizedet dolgozott az angol The Grampohone Company-nak, az EMI ősének, mert már a kezdetleges akusztikus felvételi technikákban is meglátta a lehetőséget az élő zene terjesztésére. 1925 után, amikor megjelentek a mai értelemben vett mikrofonok és az elektronikus hangrögzítés, Elgar minden művét rögzítették a saját vezényletével - 1931-ben, a később legendássá vált Abbey Road Studióban ő készítette a legelső felvételt.

A róla elnevezett lemezjátszó tavaly november 17-én, az I. Analóg Audió Napon mutatkozott be Magyarországon. Felismerhetően Soulines lemezjátszó: tömör alumínium váz, vastag akril tányér peremhajtással, precíziós DC-motor, inverz tányércsapágy, többféle hangkar típus fogadására is alkalmas adapterek egy szintén alu segédváz végén.

e6.jpgA teljesen fém konstrukció a csúcsmodell Kubrickra emlékeztet, és a motor, a tányércsapágy és az akril tányér valóban egy-az-egyben a Kubrickról is származnak. A nagy különbség a designban van: a Kubrick leginkább ufó a mai lemezjátszók között, minden részletmegoldása a hangminőséget szolgálja. Ehhez képest az Elgar amolyan design-csoda, minden lakószoba ékessége a maga letisztult vonalaival, izgalmas arányaival, értékes anyaghasználatával. Jellemző formatervezői részlet a kezelőszervek elrejtése: a többi Soulines lemezjátszón megszokott billenőkapcsolók helyett itt a vázcsőt lezáró "kupakot" lehet három állásba forgatni: kikapcs/33/45. 

Megjelenésével az Elgar lett az új Kubrick, vagyis az éppen egymillió alatt megvásárolható high-end lemezjátszó. A Kubrick ugyanis megdrágult: a rendkívül sikeres amerikai és angol tesztek nyomán megnövekedett a kereslet világszerte, amit a cég alig bír gyártással. De nem csak a beszerzési ár növekedett meg, a nagyon erős határt jelentő egymilliós kisker árat is éveken át igyekeztünk tartani, dacolva a forint romlásával. Most egyszerre négy év forint gyengülését voltunk kénytelenek beárazni, visszamenőlegesen. (De a most raktáron lévő darabokat még a régi áron lehet elvinni annak, aki erre az írásra hivatkozik.)

Ugyanez vonatkozik a Soulines Dostoyevsky modellre is, ami pár százalékkal szintén többe kerül. Szándékosan kitartjuk még viszont a legolcsóbb Soulines lemezjátszó, a Satie árát.

Újdonság a Soulines-tól, hogy az eddigi hangkar-adapterek mellé (kiviteltől függően) 25 és 40 ezer forint közötti áron tetszőleges hangkarhoz rendelhető lesz egyedi adapter, illetve az olcsóbb Soulines lemezjátszók akril adaptere felár ellenében alumíniumra cserélhető.

Az év vége felé várható még egy kompromisszummentes szuperlemezjátszó is a Soulines-tól, addig pedig egy sor izgalmas kiegészítő: alátétek, készülékláb Természetesen azonnal bemutatjuk őket, amint a kezünkben vannak.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon. Ha a boltunkban néznél körül, gyere a VINIL.HU-ra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr7114565256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása