Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Nem úgy van az, mint volt rég

2018. november 18. 23:13 - Szekeres István

I. Analóg Audió Nap 2018

 a011.jpg

Alighanem van abban valami a-na-kro-nisz-ti-kus, hogy 2018-ban uszkve 2.500 magyarul beszélő Facebook-felhasználót felizgat, hogy egy mikroszkopikus méretű hifi kereskedő cég nyílt napot rendez. Pláne, hogy az adott mikroszkopikus méretű cég szélsőségesen rétegigényt próbál kielégíteni - miközben a minőségi zenehallgatás már önmagában is kevesek hobbija, ezen belül az analóg lemezjátszók, csöves erősítők klánja még inkább veszélyeztetett faj.

A nagy napon azonban sikerült megduplázni a két évvel ezelőtti Púder Show részvevőinek számát, azaz olyan 400-450 ember tette tiszteletét a Barabás Villában. Nagyjából éppen annyi, amennyit a Villa kezelni tudott. A nap egyetlen percében sem volt üres szék a két teremben, sőt, a nap nagy részében a falak mellett is álltak. Miközben az előtérben is sokan voltak, a kávézóban is foglalt volt minden asztal, és a villa kertjében is mindig cigizett, telefonált, tanácskozott, napfürdőzött néhány ember.

a001.jpg

(A fenti képen a bemutató legifjabb látogatója látható, mögötte egy sor fotográfiailag lefejezett analogista a fal mellett tömörül.)

Büszke vagyok rá, hogy sikerült az eseményt igazi analóg audió ünnepnappá tenni, a lemezek hangzásával is foglalkozó gyűjtők örömére. Ugyan hol máshol lett volna lehetőség arra, hogy az LP korai időszakának monó felvételeit meghallgathassuk felső kategóriás monó hangszedővel? Hogy összehasonlíthassuk a mesterszalagot (stúdió magnóról) a róla vágott lemezzel?

a004.jpg

(A fenti képen László Andris közösségi DJ (világosbarna felsőben) intéz kérdést a Parabox hangsugárzók konstruktőréhez, Bakk Viktorhoz (a kép előterében, világos kockás ingben), miközben Pelczer Tamás mesterszalag-tulajdonos a szemüvegét levéve a hangsugárzó mögött somolyog. Szegény Nagra stúdiómagnónak csak egy AT lemezjátszó doboz jutott alátétként.) 

Hol máshol lett volna lehetőség rá, hogy egymás után tesztelhessük ugyanannak a lemeznek a különböző kiadásait? Hogy olyan rendezvényen vehessünk részt, ahol az egyik szobában éppen Közép-Európa legmenőbb miniatűr lemezboltjának tulajdonosa a jazz hőskoráról tart eredeti felvételekkel illusztrált kiselőadást, miközben a másik szobában egy hosszú szőke hajú ifjú hölgy az "Enter Sandman"-t teszi fel Metallicától?

Ahol a megszólaló összes termék elhivatott magyar manufaktúrák terméke - kivéve a lemezjátszókat? Viszont - minden kereskedelmi érdektől mentesen - Magyarország kevés lemezjátszó gyártóinak egyike kap egy standot, hogy végre a hazai közönségnek is bemutathassa igazán különleges készülékét? Ahol a külföldi lemezjátszóink gyártói feláldozzák a hétvégéjüket és eljönnek Budapestre, az egyikük autóval a szomszédos Szerbiából, a másikuk repülővel Londonból, hogy találkozzanak a termékeik magyarországi vásárlóival, válaszoljanak a kérdéseikre?

a010.jpg

(A fenti képen balról Kevin Edwards a brit hifi egyik ősatyja (Talk Electronics, Edwards Audio) és Igor Gligorov (Soulines Turntables) mosolyognak.)

Bizony, ez mind megtörtént az I. Analóg Audió Napon a Barabás Villában. Ahol ha lezuhant volna a csillár, az egész magyar audio világ gyászolna, annyi konstruktőr, blogger, véleményvezér volt kint. Szerencsére nem zuhant le a csillár, bár furcsa események így is történtek. Például kora délután egy hirtelen áramszünet borzolta a kedélyeket, illetve a bemutató utolsó órájában az egyik lemezjátszó követelt ki pár perc szünetet.

Ezt leszámítva viszont remek volt a hangulat, közösségi DJ-ink baromi érdekes zenéket hoztak, és a két bemutatott lánc is állta a sarat. Az egyszeri zenerajongó bőven kapott muníciót, hogyan töltse ki zenével az elkövetkező hideg téli napokat, akár a lemezeket, akár a készülékeket illetően.

Ezen a ponton köszönetet kell mondani partnereinknek is. A Pillartech Audio gyönyörű állványai nem csak a hangminőségnek tettek jót, de az eseményen készült és megosztott fotók - úgy tűnik - százain is hirdetik a százhalombattai cég kompromisszum nélküliségét. A Perfect Akusztika elemei nélkül nehéz helyzetben lettünk volna a két szinte teljesen kocka alakú szobában (5.5 x 4.5 x 4 m). Jó lett volna a 4 méter magas szobák üres felső részein is akusztikai elemeket elhelyezni, de sajnos nem volt lehetőség az elemek falhoz rögzítésére, így nem lehetett tökéletes a hatás.

Ezzel együtt oké volt a hangzás, legalábbis erre utal, hogy több olyan látogatónk is volt, akit három-négy órán keresztül is sikerült a székéhez ragasztanunk. Az analóg hangzás kedvelőit alighanem sikerült megnyugtatnunk, hogy amit hangzásban keresnek, az elérhető, akár visszafogott árak mellett is.

Már tervezzük a jövő évi eseményt is: a Pointe és az Edwards Audio márkák is éppen 25 évesek lesznek 2019-ben. Ezt azért valahogy érdemes lesz megünnepelni, nem igaz?

*****

Mutatunk még egy pár képet:

a003.jpg

(A fenti képen Soulines Igor dolgozik Audiolife Attila keze alá. Úgy tűnik, éppen egy Kraftwerk lemez készül forogni.)

 

a006.jpg

(George Cserkuti Audio "Nude" lemezjátszó. Gyuri a nyitás után is még csak a lemezjátszó összeszerelésének felénél járt :-) Fantasztikus szerkezet.)

a007.jpg

(A kisebbik szobában is folyamatosan teljes teltház volt.)

a008.jpg

(Akusztikai csillapítóelem.)

 

127_1.jpg

(Ideálisan 7 ember tudott volna zenét hallgatni a teremben. Most csak az egyik fal mellett tízen állnak. Hála istennek :-) Aki szeretné jobb minőségben meghallgatni a rendszereket, jöjjön el hozzánk bemutatóra.)

128_1.jpg

(Igor saját lemezjátszóját kezeli.)

 

129_1.jpg

(Eddig még minden nyílt napon készült kép, ahol Audiolife Attila és Soulines Attila együtt szerepelnek.)

 

130.jpg

(Ez volt a kisebbik rendszer, DJ Izil (bal szélen) bemutatója alatt. A kisebbik dobozok a TMP Audio gyártmányai, akkor voltak bekötve, amikor kevesen voltak a szobában.)

 

131.jpg

(Kevin minden órában tartott egy kis előadást. Mindig egy kicsit mást mondott el. Nekem az tetszett a legjobban, amikor a zenész életéről mesélt. Kevin ugyanis aktív trombitás, játszott a Royal Philharmonic Orchestrában is, jelenleg pedig egy bigbandben lép fel.)

 

132.jpg

(Egy nyugodt kép a kis rendszerről, még nyitás előtt. Ugye milyen dögös a piros lemezjátszó?)

 

111.jpg

(Polgárdi Tamás @facethemusic.hu, mellette Himberger Gyuri árulták a lemezeket. Gyuri a hőskorban a Wave-ben dolgozott, és már 28 éve is volt közös projektünk, a Guns'n'Roses Klub az FMH-ban. Idén eléggé ment nekik a bolt, volt vásárló aki egyszerre egy arasznyi lemezt vitt magával vásárfiának.)

 

  

115.jpg

(Szintén nyitás előtti kép: Igor és Kevin lemezjátszókat szerelnek össze. Ez éppen a Soulines Elgar, ha jól látom.)

 

116.jpg

(Sokan voltunk, na.)

117.jpg

(A TMP Audio hozott egy DAC-ot és egy fejhallgató erősítőt is. Egy Heed Audio CD-futóművet lehetett meghallgatni Audio-Technica fejhallgatóval.)

 

118.jpg

(Jé, egy hangkar! Az Edwards Audio új hangkarjának prototípusa.)

 

118_masolata.JPG

(Vigyázz, le fog esni! Le is esett - szerencsére csak Cserkuti Gyuri rollupja szaladt vissza a helyére.)

 

120.JPG

(Volt sürgés-forgás az előtérben is. A képközéppontjában egy közösségi DJ, aki amúgy civilben is DJ (DJ Izil), és egy audio blogger, EAR, beszélgetnek. Izil balra, EAR jobbra.)

 

121.JPG

(Akkor most ugyanazt lemezről!)

 

124.jpg

(Para-Kovács Imre közösségi lemezlovasunk felháborító lemezeket hozott magával. Mi kértük erre.)

 

125.jpg

(Egy másik lakossági lemezlovasunk, DJ Grafitember, éppen könyvét dedikálja - legalább egy olyan rajongója biztosan van, aki amúgy az analóg hangzást is szereti.)

 

126.jpg

(Na, a végére csak sikerült egy olyan képet is találni, amin éppen senki nem takar ki semmit a Nude-ból!)

 

133.jpg

(Még egy kép a kisebbik rendszerről. A TMP Triton már ismerős lehet, a kis TMP Ant phono-fokozat vadi új termék.)

 

134.jpg

(Heed CD és három hangya: az TMP Audio Ant sorozat DAC-ja és fejhallgató erősítője. Meg egy AT-füles.)

 

135.jpg

(Zongoralakk felületkezelés. Edwards Audio TT2SE a csillár alatt.)

 

136.jpg

(A fehér lemezjátszók is dögösek. Edwards Audio TT3 SE.)

137.jpg

(Két újdonság egy képen: 1) a Soulines Elgar lemezjátszó - a bekapcsolást és a fordulatszám váltást az első tengely végének csavargatásával lehet megoldani. 2) Az új Jelco hangkar-család alulról második darabja, az 550-es.)

 

139.jpg

(Jelco hangkar. Made in Japan. Ennyike.)

140.jpg

(Parabox Tempesta doboz. Egy pár tesztet már letárgyaltunk.)

141.jpg

(Az ilyen képek miatt ragaszkodtam a Pillartech állványokhoz. Nem forgalmazzuk őket, de kérésre szívesen adok kontaktot a készítőhöz.)

  

144.jpg

(Az eddigi több tucat hazai kábelgyártó mellett feltétlenül szükség volt egy újabbra. Ez a Twins Audio. Ezek mondjuk tényleg jók. A kábeltartók az OBI-ból vannak, betonozáshoz használt távtartók.)

 

145.jpg

(László Andris közösségi lemezlovas válogat a remek mono lemezei között.)

 

146.jpg

(Olyan kép volt már, hogy Perczel Tamás (jobbra) guggol a Nagra előtt?)

 

147.jpg

(Egyszerűen csak szép.)

 

148.jpg

(Odafigyelés a részletekre.)

149.jpg

(Ilyen gyönyörű helyen voltunk. Barabás Villa 2018. november 17.)

A képekért köszönet Fogarasi Attilának, Földeák Attilának, Földeák Csabának és Szekeres Leónak.

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr5814378602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2018.11.20. 11:15:47

A Napirajz rajongó az én voltam, sorry. :-)
süti beállítások módosítása