Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Van a szerettei között lemezgyűjtő?

2018. december 09. 09:30 - Szekeres István

11 karácsonyi ajándékötlet lemezgyűjtők számára

gyujto.jpgVan magának olyan ismerőse, mint a képen látható úr? Nem, nem az életkor, a szakáll, a hajszín vagy a szemüveg a lényeges, hanem a mögötte látható lemezgyűjtemény. Ha a válasz igen, van pár ajándék ötletünk. Karácsonyra, vagy csak úgy.

(Frissített, 2019. karácsonyára aktualizált változat.)

Lemezboltos barátainkat alighanem kiakasztjuk most, de őszintén szólva egy lemezgyűjtőnek nem lemezeket a legjobb ötlet ajándékozni. Simán előfordulhat, hogy a kinézett lemez már megvan, vagy ha nincs is meg, egy bizonyos kiadás (évjárat, nyomás) lenne a szerettünk szíve választása, de ezt csak akkor tudhatjuk, ha a hobbiban konkrétan együtt lélegzünk az illetővel. (A Pink Floyd "The Dark Side of the Moon" albumának konkrétan 4,412 kiadása létezik, szóval egyáltalán nem mindegy, melyiket kapja meg.)

 

A lemezgyűjtők ugyanakkor kényszerhifisták is: a lemezeket valahogy le kell játszani. És akkor már érdemes a lehető legjobb minőségben. Minden kis varázsszer, ami a jobb hangzás felé visz, aranyat érhet egy lemezgyűjtő számára.

Nézzünk pár konkrét példát a webshopunkból. (Minden narancssárga felirat kattintható.)

 

1) Fekete lemezes kitűző vagy kulcstartó (1.490 ft)

aji001.jpg

Akit hidegen hagy a BlueRay, a Tidal vagy a HDCD, az örömmel vállalja fel vonzódását a fekete lemezekhez. Identitásának büszkesége a fekete lemez. Szerezzünk neki örömet kitűzővel vagy kulcstartóval. Amikor a kitűzőt a zakója hajtókájára tűzi, vagy amikor a lakáskulcsát előveszi a Vinil kulcstartóval, garantáltan az eszébe fogunk jutni. Minőségi termékek.

2) Karbonkefe (2.490 ft)

aji002.jpg

A nyílegyenes út a szerettünk szívéhez. Aki lemezt hallgat, az biztosan portalanítja a lemezt meghallgatás előtt. Ennek legpraktikusabb eszköze a karbonkefe, azaz az a lemeztisztító alkalmatosság, ami egyrészt összegyűjti a szmötyit a lemez felszínéről, másrészt a lemez elektrosztatikus feltöltődését is elvezeti. Ne rettenjünk meg, ha ajándékozottunknak van már hasonló szerszáma a lemezjátszó környékén - a karbonkefe fogyóeszköz, a rendszeres használat még a jó minőségű keféket is kikezdi, ritkulni kezdenek a szálak, esetleg csak simán összekócolódnak. A komoly lemezhallgatók évente-kétévente cserélik a keféjüket.

3) Audio-Technica tűtisztító folyadék (3.990 ft)aji003.jpg

Amennyire alap a lemeztisztító kefe egy gyűjtőnek, elvileg ugyanannyira alap a tűtisztító is. A barázdák alján mindenféle dzsuva leselkedik a drága tűre, nem is beszélve a lemez szélén megjelenő ujjlenyomatokról - nem lehet úgy megfogni a lemezt, hogy ne kenődjön fel valamennyi zsír a saját ujjainkról a befutó barázdákra. Az így felkenődött zsír pedig rá tud égni a hangszedő tűre - kivéve, ha idejekorán leoldjuk onnan. Az a szerette, aki egy tűtisztító folyadékot kap ajándékba, értékelni fogja gondoskodását. Az ajándék jellegéből következően pedig akár napjában többször is Önre fog gondolni. Ráadásul élete legboldogabb pillanataiban, a lemezek felhelyezésekor. Az élmény tovább fokozható, ha külön tűtisztító kefét is ajándékoz a lötyi mellé.  

4) Tűmérleg (4.990 ft)

aji007.jpgAlighanem ez az ajándékozás lényege: olyan tárgyakkal örömet szerezni, amire a megajándékozott titokban mindig is vágyott, de nem venné meg magának. A digitális tűmérleg pont ilyen dolog. A tűnyomás pontos beállítása meglehetősen fontos dolog: nemcsak a megszólaló hangra van hatása, de a lemezek és a hangszedő tű élettartamára is. Az általunk kínált tűmérleg megbízhatóan és nagy pontossággal mutatja meg a tűnyomást, amit mérleg nélkül csak közelítő pontossággal lehetne beállítani. Ráadásul a hangszedő gyártók arra is felhívják a figyelmet, hogy egy megadott tartományon belül nagyon is érdemes kísérletezni a pontos tűnyomással. Tized grammonként változhat a hangzás. Ilyen precíz beállításhoz viszont precíz és megbízható mérő szerkezetre is szükség van.  

5) Turbó lemezkefe (5.990 ft)

aji004.jpg

Oké, lemezgyűjtő szerettének biztosan van valami egyszerű lemezkeféje. De titkon ő is olyanra vágyik, aminél a két sor karbonszál között van egy bársony sáv is. A bársony ugyanis képes felszedni az apró szemetet a lemez felszínéről. A kombinált lemezkeféről annak idején írtunk is egy komplett blogbejegyzést, érdemes elolvasni. Tökéletes ajándék.

6) Fém lemezleszorító (6.990 ft)

aji005.jpg

Egy olyan kiegészítő, ami a szemre és a fülre is hat. A komoly lemezjátszókon megszokott látvány a lemezleszorító, nyilván van tehát hatása is. A VINIL.HU-nál elég sokat kísérleteztünk velük, amíg meg nem találtuk azt a terméket, ami tényleg általánosan ajánlható. Ez a súly csak 12,5 dekás, nem terheli agyon a tányércsapágyat, ugyanakkor tényleg kiszed egy csomó rezonanciát a legkényesebb helyről, a hanglemez és a lejátszótű találkozási pontja alól. Főleg a mélyátvitel javul, de a feltisztuló basszusok cserében javítják a magas tartományt, a felbontó képességet és a térhatást is. Mindeközben tök jól néz ki. 

7) Hangszedő galéria (7.990 ft)

aji006.jpgAz óragyűjtőknek is készítenek olyan díszes dobozokat, amikben be tudják mutatni büszkeségeiket az érdeklődőknek. Az egyik legkomolyabb hangszedő gyártó, a japán Audio-Technica is bevett a katalógusába egy olyan terméket, ami az igazi gyűjtők hangszedőit tudja tárolni, a portól és az UV-sugárzástól megóvni, illetve az irigykedő gyűjtőtársaknak prezentálni. Egyszerre három hangszedőt lehet betenni, shellel együtt, bevetésre készen. A shellek fogantyúinak külön hasíték van a kis kupolák oldalában. Ez tényleg az az ajándék, amire minden komoly lemezgyűjtő vágyik (akinek egyszerre több hangszedője is van), de nem feltétlenül venné meg magának.

8) Soulines gumi-parafa lemezalátét (8.990 ft)

aji008.jpgTessék egy kicsit kémkedni. Ha a megajándékozott lemezjátszóján vastag gumi lemezalátét van, érdemes megrendelni ezt a parafa-gumi kombinációt. Eleve érdekesen néz ki, és a vastag gumi alátéthez képest valóságos felszabadító hatása van a megszólaló hangokra. Ahogy a nehéz, tömör gumi alátét szinte megdögleszti a hangot, a kevésbé sűrű, kisebb fajsúlyú parafa-keverék levegősebbé, áttetszőbbé varázsolja a lemezek megszólalását. Érdemes egy próbát tenni - ha nem jön be, visszavesszük a terméket.

 

9) Audio-Technica tűtisztító zselé (10.990 ft)

aji009.jpgMég egy olyan kincs, amit nagy örömmel fogad az egyszeri lemezgyűjtő, aki már évtizede berendezkedett arra, hogy a lejátszó tűt folyadékkal, esetleg külön tűkefével tisztítsa. Az Audio-Technica zselé ezekhez képest olyan ugrás, mint az okos telefon a bunkofónhoz képest. Nincs szükség finom mozdulatokra - a tűt simán bele kell ereszteni a zselébe, a zselé a koszt magában tartja, valósággal lecuppantja azt a hangszedő tűről. Nem fog elázni a tű (a nedvesség kikezdhetné a gyémánt montírozásához használt ragasztó anyagot, vagy az alu tűszárat magát), de a lemezoldalt lejátszva és a hangszedőt a zselébe mártva nyugodtan tehetjük el a rendszert másnapra.

10) Soulines lemezborító display (13.990 ft)

aji010.jpg

A lemezgyűjtés egyik varázsa a borító, az artwork. A zene mondanivalóját egészíti ki a vizuális üzenet. Sok borító mint művészeti alkotás is megállja a helyét, igazán jó érzés bemutatni a hallgatóknak - legalább amikor éppen az a lemez forog. Víztiszta akrilból készül ez az állvány, ami biztonságosan és igazán feltűnésmentesen a háttérben maradva mutatja meg az éppen játszott lemez borítóját. Ezt tényleg minden lemezgyűjtő imádja, nem lehet mellényúlni vele.

11) Milty Zerostat 3 antisztatizáló pisztoly (21.990 ft)

milty-zerostat-3-1024_2000x.jpgHa a jó ajándék olyan, ami személyre szól, és valami olyasmi, amiről az ajándékozott gyakran álmodozik, de magának mégsem venné meg, akkor ez a furcsa dolog a létező legkiválóbb ajándék. Arról van szó, hogy hiába tartjuk aprólékosan tisztán a lemezeket, éppen a lejátszás közben vonzzák magukra a port a levegőből, mert forgás közben feltöltődnek. Az antisztatizáló pisztoly ezt akadályozza meg - a lemeztányéron fekvő lemezre kell kétszer-háromszor 'rálőni' vele, és nincs több por. Érdekes módon az antisztatizálás a hangminőséget is javítja.

Kellemes és zenehallgatásban bővelkedő karácsonyi ünnepet kívánunk a blog olvasóinak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr10014461214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.