Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Az élet értelme és más ilyenek (plusz két hangkar)

2021. február 26. 08:57 - Szekeres István

Soulines TT42 bemutató

tt42-5.jpg

Kezdjük a rossz hírrel. Nevezett Soulines TT42 lemezjátszó 15 ezerbe kerül, ami sajnos nem forint, hanem euró, és ebben még nincs benne a hangkar és a hangszedő. Azért ez így is egy új Skoda Fabia (akciós) ára. A jó hír, hogy Közép-Európából is lehet nagyot gurítani, ha high-end audióról van szó - most debütált a szerbiai Soulines csúcs lemezjátszója.

Egy Soulines lemezjátszónál mindig a névadás az első érdekes pont. A jelenlegi kínálatban Satie, Dosztojevszkij, Elgar és Kubrick nevű lemezjátszók szerepelnek - csupa kreatív művész elme, akiket a Soulines apukája, Igor Gligorov személyesen is tisztel. Hogyhogy most egyszerűen két betű és két szám?

A TT42-ből a TT-t könnyű visszafejteni, turntable, azaz lemezjátszó, de a 42-es számot csak azok értik, akik olvasták Douglas Adams leghíresebb sci-fi regényét (Galaxis útikalauz stopposoknak). A könyvben a 42-es szám a végső válasz "az élet értelmét, a világmindenséget, meg ilyeneket" firtató kérdésekre, amit a Bölcs Elme 7 és fél millió év alatt számol ki.

Nem rossz név a 42 egy szuperlemezjátszónak, ami az eddigi csúcsmodell Soulines Kubrick árának majdnem négyszerese. Ismerjük a hifi árak axiómáját: hogy mindenben "eggyel" jobb hangot kapjunk, meg kell duplázni a komponens árát. Itt ezek szerint a Kubricknál kettővel jobb lemezjátszót kapunk. Biztató.

tt42-4.jpgA TT42 ismerős lehet azoknak, akik elidőztek már a Kubrick és más Soulines lemezjátszók designján. A szemre egyszerű kinézet meglehetősen komplex szerkezetet takar. Alapvető újdonság, hogy a központi váz akrilból készül. A csatlakozó "csápok" és a motor nyúlványának anyaga alumínium.

A tervezés lényege, hogy a lemezjátszó tömegközéppontja éppen a lemeztányér forgási tengelyére essen, a tányér tehetetlenségi nyomatékát minimalizálva, és így mechanikailag tökéletesen stabilizált rendszert alkotva. (Oké, ezt a mondatot nyilván kétszer el kell olvasni, hogy egyszer megértsük, de érdemes filozofálni rajta.)

A fő csapágy Soulines-szokás szerint inverz, azaz a csapágyházban a golyó fent ül egy tengely végén, azon fordul el a lemeztányér. A csapágyház több anyag kombinációja, kívül rozsdamentes acél, de bronz béléssel, delrin csapágytalppal. Maga a tányér többrétegű akril, 60 mm vastag, és komoly 5.4 kg a súlya. A csapágyházat és a lemeztányért egyedileg illesztik, nem pedig sorozatban készülő darabok kerülnek véletlenszerűen egymás mellé. 

A meghajtó motor nagy nyomatékú, kefe nélküli motor, saját analóg szabályozó áramkörrel, kívülről is elérhető sebesség-finombeállító potméterekkel.

tt42-1.jpg

A tölcsér alakú, állítható magasságú lábak tömör rozsdamentes acélból készülnek. A lábak, illetve az azokat hordozó "csápok" csavarokkal vannak összeszerelve, alattuk különböző méretű (és így rezonanciájú) gumi-parafa alátétek oldják meg az elcsatolást. Ugyanez a megoldás a csápok és az akrilból készült fő vázdeszka között is. Vibráció legyen a talpán, aki itt átjut egyik alkatrészről a másikra!

A végére maradt, ami nyilván mindenkinek egyből feltűnt a képeken: jé, erre a lemezjátszóra gyárilag két hangkart lehet egyszerre felszerelni (ennek a jelentőségéről itt értekeztünk). Ha nincs rá szükség, a második karbak eltüntethető.

Három kardeszka jön a lemezjátszóval - a "deszka" szó ne zavarjon meg senkit, ezek természetesen nem fából, hanem alumíniumból készülnek, de az angol armboard szakkifejezésnek nincs jobb fordítása. Szóval a három armboard SME, Rega (és leszármazottai, pl. Origin Live, Audio Note) és Jelco (és leszármazottai, pl. Linn, Ortofon) hangkarokhoz való a csavarhelyek és a lemeztengely-karcsapágy távolság szempontjából. Az SME és a Jelco pár csavar oldásával átállítható a márkán belüli 9 és 12 collos karok között. Ez különösen hasznos lenne, ha a 9 és 12 collos karokat is gyártó Jelco márkánk nem hullott volna ki az aktív gyártók közül.

Persze minden más is megoldható: bár a három tartozék armboard a való világ sok hangkarjához passzol, ha valakinek más hangkarja lenne, Igor egyedileg legyártja az ahhoz való megoldást. 

tt42-3.jpg

Van még két dolog a képeken, ami sokaknak izgalmasabb lehet, mint egy autó-árú lemezjátszó. Először is, a lemezeken ott van a Soulines TT Clamp nevű satus leszorító, ami igazán filléres tétel, legalábbis a lemezjátszóhoz képest. Ez a Michell-féle leszorító továbbfejlesztett változata, rendes delrinből, kétféle anyagból precíziósan összeállított, extrém rövid tengelyeket is meglovagló satu-szerkezettel (vastag lemezalátétet használók, szevasztok!), a lemez hullámosságát némileg kompenzálni tudó, többféle méretű alátéttel.

A másik dolog a TT42 alatt az összes képen látható Soulines U-Base alátét, amit ugyan nem olcsó megvenni, de a TT42 tervezési filozófiájából és műszaki megoldásaiból sok elemet felhasznál, hogy biztosítsa a vibráció- és rezonancia mentes környezetet a lemezjátszáshoz. És persze bármilyen lemezjátszóval működik, nemcsak a Soulines-okkal. Egyébként más készülékek, például erősítők alatt is beválik. Egy próbára biztosan érdemes kölcsönkérni.

tt42-2.jpg

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr6116436474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása