Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Kiáltvány Magyarország hátrányos megkülönböztetése ellen (Vinylengine)

2017. augusztus 02. 22:30 - Szekeres István

Legyen a Vinylengine Magyarországról is elérhető!

sls01.jpgA világ legnagyobb lemezjátszós adatbázisa és fóruma a www.vinylengine.com.

Pont.

Minden valaha gyártott készülékről mindent tudnak, legyen az lemezjátszó, hangkar vagy hangszedő, ráadásul mindegyiknek saját külön bejáratú fóruma van, sokat látott felhasználókkal a világ majd' minden országából.

A letöltések között minden hasznos dolog megtalálható, egyes készülékek kapcsolási rajzaitól és beállítási adataitól kezdve mindenféle beállítási sablonokig és kalkulátorokig (pl. hangkar-hangszedő rezonancia kalkulátorig). Elképesztően gazdag tudásbázis.

Egyetlen piciny gond van: a webmesterek letiltották Magyarországot.

Ha magyar IP-címről netezel, és beírod a www.vinylengine.com domaint, a böngésződ rövid gondolkodási idő után kapitulál: "A(z) www.vinylengine.com helyen lévő kiszolgáló túl hosszú ideig nem válaszol."

Állítólag az egész azért van, mert egyszer valamikor magyar IP-címről érkező látogatók letöltögették a VE adatbázisából a kapcsolási rajzokat és pénzért árulták őket.

Ezért aztán egész Magyarországot lekapcsolták a pöcörőbe.

Mit mondjak, ez így nem a nyugati demokráciák reklám szóróanyaga. A VE domaint Kanadában regisztrálták.

Első lépésként megírtam egy nyílt levelet angolul. (Lásd a poszt alján.)

Második lépésként megpróbáltam eljuttatni a levelet a VE-nek. Logikus.

Logikus, de nem egyszerű. A VE-vel ugyanis nem lehet kapcsolatba lépni. Nincs email-címük, és nincs Facebook oldaluk sem.

Gyakorlott fórumozóként tudtam, hogy ha belépek a fórumba, lesz kapcsolat a helyi adminokkal. Nade hogyan lépjek be, ha egyszer Magyarország kompletten le van tiltva?

Szerencsére az internet még elég demokratikus ahhoz, hogy egy tök egyszerű trükkel ki lehessen cselezni egy buta korlátozást. Egyszerű és legális trükkel ki lehet játszani a VE szervert, az Opera böngészőben például nagyon egyszerűen előállíthatunk magunknak más IP-címet.

 

 

Én is így jártam el, magamnak egy kanadait csináltam, ha már az oldal kanadai, és regisztráltam a fórumon egy gmail-es email-címmel. Így persze könnyű volt.

Gyorsan ki is derült, hogy a fórum fő adminja egy bizonyos JaS nevű felhasználó, aki brit illetőségű. Más nem derült ki róla. Email címe nincs, privát üzenet nem küldhető.

Akkor most mitévők legyünk?

Keressünk egy alkalmas fórum topikot és tegyük fel a kiáltványt.

sls13.jpg

Megtörtént.

sls14.jpg

Na nézzük, mi fog történni.

Íme a szöveg, előbb magyarul, aztán angolul, ahogy posztoltam.

 

Tisztelt Vinylengine,

a magyar vinilkedvelő közösség nevében írok. Mi is szeretnénk ugyanúgy használni a kiváló Vinylengine weboldalt, mint bárki más a világon.

Mint bizonyára tudják, a Vinylengine weboldalt nem lehet elérni Magyarországról, pontosabban magyar IP-címről. Ennek az az oka, hogy önök úgy állították be a szerverüket, hogy ne válaszoljon, ha a felhasználó magyar IP-címet használ.

A magyar vinilkedvelő közösség nem érti pontosan, miért lettünk letiltva. Csak pletykák terjednek, hogy egyes emberek, akik magyar IP-címről jelentkeztek be, elloptak néhány kapcsolási rajzot az oldalról, és azokat pénzért árulták az interneten, mintha az a saját szellemi tulajdonuk lenne.

Ha ez a helyzet, kérjük, értsék meg, hogy közösségünk elítéli ezeket a személyeket a szellemi tulajdon megsértése miatt. 

Ezzel együtt, egy teljes nemzet letiltása néhány egyén helytelen cselekedete miatt nagyon súlyos válaszlépés.

Magyarország az Európai Unió egyik közepes méretű országa (10 millió lakossal), Liszt és Bartók, Sir Solti és Kocsis Zoltán szülőhelye. Ez az az ország, ami Kodályt adta a világnak, és az ő zenepedagógiai módszerét, ami a mai napig a legelterjedtebb módszer a világon, hogyan tanítsuk a kottaolvasást és a zene értését gyerekeknek. Magyarország sok-sok ezer normális és törvénytisztelő zenerajongó hazája, akik szeretnének minél többet tudni az analóg hangreprodukció világáról.

Az önök döntése, hogy egy teljes országot blokkolnak egyes egyének helytelen cselekedeti miatt, sajnos keserű 20-ik századi történelmi emlékeket is felidéz a magyarokban. Magyarország második világháborús szerepéért Cehszlovákiában és Jugoszláviában ártatlan civileket üldöztek, telepítettek ki vagy sok esetben gyilkoltak meg egyszerűen magyar nemzetiségük miatt. A történelemben ezt a „kollektív bűnösség” elvének hívjuk.

Az önök döntése, hogy egy teljes országot blokkolnak egyes egyének helytelen cselekedeti miatt ráadásul meglehetősen kevéssé hatékony módja, hogy megelőzzék a szellemi tulajdonuk szisztematikus eltulajdonítását. Számos olyan fórum működik, ahol részletesen leírják, hogyan kell VPN-hálózatot használni és így elérni a weboldalukat akár olyan blokkolt országokból is, mint Magyarország. Az átlag magyar felhasználó tényleg nem tudja elérni az oldalukat, ellenben a felkészült tolvajok igen.

Tisztelt Vinylengine,

kérjük, engedélyezzék újra a weboldaluk látogatását Magyarországról. A tiltás nem fair és nem is hatékony.

Ha meghozzák ezt a döntést, mi leszünk az elsők, akik tájékoztatnak róla. Boldog magyar zenerajongók ezrei fognak újra az önök közösségéhez csatlakozni.

 

Az „Analógia” Facebook csoport, a hardcore analóg hívők magyar csoportja

 

 

 

Dear Vinylengine,

 

I am writing you on behalf of the vinyl loving community in Hungary. We wish to use the great Vinylengine website as anybody else in the world.

As you may well be aware, the Vinylengine website cannot be accessed from Hungary, or, more precisely, from Hungarian IP-addresses. This is because you have set up your server not to respond if the user is on an IP-address which is registered in Hungary.

The vinyl loving community in Hungary does not know precisely why we have been cut off. Rumour says some people using Hunagrian IP-addresses downloaded schematics from your website and tried to sell them for money    as if it was their own intellectual property.

If this is the case, you have to understand that our community condemns these individuals for abusing intellectual property rights.

But cutting off a whole nation because of certain individuals’ wrongdoings is a harsh response.

Hungary is a medium-size country (a population of 10M) in the European Union, the birthplace of Liszt and Bartók, Sir Solti and Zoltán Kocsis. The country that gave Kodály to the world and his method of music education which is still the dominant way how children in the world are taught to read and understand music. Hungary is also a country of thousands of pious and law-abiding music lovers who want to know about the ways of analogue music reproduction.

Unfortunately, your decision to block a whole country because of the wrongdoings of some, resembles bitter historical events Hungarians experienced in the 20th century. Because Hungary, as a country, played a negative role in the 2nd World War, individual civilians in Czechoslovakia and Yugoslavia were persecuted, exiled, and in many cases killed simply because of their ethnic Hungarian origins. History calls this as „collective guilt” (https://en.wikipedia.org/wiki/Collective_responsibility).

Your decision to block a whole country because of the wrongdoings of some is also a fairly ineffective way to prevent the systematic theft of your individual property. There are several forums that spread the methodology how to use VPN networks (http://www.diyaudio.com/forums/analogue-source/309719-vinylengine-com.html) to access your pages, even from blocked countries like Hungary. While the average Hungarian user just cannot access your website, thieves (well-prepared as they are) surely can.

Dear Vinylengine,

please consider unblocking Hungary’s access to your website. It is unfair and it is unproductive.

Once you decide to do so, we will be the first to cover your decision, and thousands of happy Hungarian music lovers will join your community again.

 

The ’Analógia” Facebook group

the home of hardcore vinyl lovers in Hungary

 

 

 

  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr3312715946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása