Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Az év legjobban hájpolt új lemezjátszója

2022. október 16. 14:52 - Szekeres István

Ikea OBEGRÄNSAD

ikea009.jpgAmúgy is volt egy kis dolgom az IKEÁ-ban (új mosogató, hagyjuk), és ha már ott voltam, megtekintettem az új IKEA-lemezjátszót is. A képeken kifejezetten jól néz ki (ha már IKEA termék), értelmezhető hangszedő van benne, és akkora hype-ot csaptak neki, mint egy új Apple vagy Tesla terméknek. (Kivételesen nem a csehszlovák lemezjátszóra gondolok.)

A vinil közösség reményei jelentősek voltak, mert (bár feltehetően minden tudatosság nélkül) az IKEA többféle alapfelszerelést is gyárt az egységsugarú lemezgyűjtők számára. A Kallax (és korábban az Expedit) polcrendszer mintha éppen az LP-kre lenne méretezve, az Aptitlig vágódeszka a legolcsóbb izoláló platform lemezjátszók (és más készülékek) alá, a Harte íróasztal lámpa pedig talán a legtökéletesebb (és leghangulatosabb) lemezjátszó-megvilágító fényforrás. (Elég jópofa linkeket találtam, csak szólok.)

Lesz-e az Obegrunstad sorozat lemezjátszójából is ikonikus IKEA-termék?

Azt azért adjuk meg neki, hogy képről tényleg állatul néz ki. Voilá:

ikea011.jpgA legtöbb legendás hifi-termék mögött van valami sztori, az Öbergringsen-nél is ezzel kezdték a bevezetést. Elvégre sztorit gyártani könnyebb, mint talpcsapágyat. Szóval a lemezjátszó (és az egész Obegregden-termékcsalád) születésénél a híres svéd izék, zenészek, a Swedish House Mafia működött közre, bár közreműködésük mibenléte már nem derül ki a sajtóanyagokból. Mondjuk akkor már írhatták volna az Abbát is, az még húzósabb lett volna, vagy a szintén svéd Rednex együttest is (Cotton Eye Joe, megvan ugye), az meg viccesebb.

A svédbútor-fanatikusok blogján a készüléket tervező mérnök, Carmen Stoisescu, és a designer Friso Wiersma is megszólalnak. A legérdekesebb részlet a cikkben, hogy volt már korábban is szó az IKEÁ-nál egy saját lemezjátszóról, de azt elvetették, mert "a mérnöki követelmények szigorúak voltak" és nem lehetett "költségtudatosan" megcsinálni. Nocsak, ezek a kutya lemezjátszók még a végén mérnöki követelményeket támasztanak, nahát.

Ezzel együtt az Ögrebronsud lemezjátszó esetén megvizsgálták, mitől lesz a hangzás a lehető legjobb, és "mindent egy lapra tettek fel". Reszkess, Mr Tiefenbrun!

A fentiek tudtában meglehetős lelkesedéssel indultam a lemezjátszót megtapizni a soroksári IKEA Obegränsad-osztályára. A lemezjátszón kívül van még egy csomó más hipszter termék ebben a sorozatban, közös tulajdonságuk a fekete szín. Nyilván ez a Swedish House Mafia kedvenc színe.

ikea005.jpgAmit az ember egyből észrevesz, hogy mennyire dominálja a teret ez a lemezjátszó. Nem úgy méretes, mint egy lapos tepsi MoFi, inkább a magassága, testessége szokatlan, meg ugye a minden irányban túlcsurgó lemeztányér. Kocka ez is, meg karika, mint az óvodások által rajzolt lemezjátszó sziluett, de mégis van csavar a történetben.

A hangszedő egy Audio-Technica, még ha csak a létező legolcsóbb AT3600 is. Ha a Rega P1-be meg az Edwards Audio Apprentice TT-be jó, talán itt sem fog fájni. Egyből látni sajnos, hogy ezt a hangszedőt nem is lehet lecserélni semmi másra. Az egy dolog, hogy nem állítható az antiskating, de nem állítható a tűnyomóerő sem. A hangkar végén az ellensúly sima dísz, fix a pozíciója, oda van ragasztva.

Vegyük észre a dolog pozitívumát: a hasonló kategóriájú lemezjátszókban a tűnyomást gyakran rugóval állítják be, de ahogy a rugó fárad, változik a tűnyomás is. Ez nem fog.

Ha már ott vagyunk a karnál, vizsgáljuk meg a csapágyak holtjátékát. Erről csináltam egy videót is. Lehet, hogy csak szegény bemutatókészüléket szadizták szét az audiofil háttérrel nem rendelkező bútorvásárlók, de ez a tűrés tűrhetetlen. Az ellensúly külön is lötyög a helyén - aligha hiszem, hogy a rugalmas felfüggesztés miatt, mint egyes komoly karokon, itt inkább egy csavar nincs meghúzva.

A lemeztányér is beteg szegény. A blogban gyakran írunk az akril lemeztányérról és az akril lemezalátétről, meg úgy általában az akrilról, mint a lemezjátszáshoz egyik legalkalmasabb (mű)anyagról, de ami az akrilra igaz, az nem feltétlenül igaz arra a sokkal lágyabb műanyagra, amiből például a felmosó vödröd készült. Meg az IKEA-lemezjátszó tányérja. Vékony, olcsó, rezonáns anyag, a tetején egyszerű filc lemezalátéttel.

Az egész tányér csak úgy rá van dobva a tányércsapágyra, billeg, hullámzik rajta. Ezt is levideóztam. Bónusz effekt a műanyag kapirgálása, érdemes bekapcsolni a hangot:

Nem teljesen érthető, miért vannak a készülék csatlakozói az oldalán, így ugyanis nem lehet a kábeleket elrejteni. Kábelek márpedig kellenek: nincs bluetooth kapcsolat, pedig az IKEA speciel árul bt-hangsugárzókat, logikus lett volna egy azokhoz kábel nélkül csatlakoztatható design lemezjátszó.

A delej egyszerű USB telefoncsatlakozón keresztül érkezik. Tehát a lemezjátszót konkrétan valami telefontöltő, egy bika 5V áramforrás fogja táplálni. (A töltő nem tartozék.)

A csatikon csak a beépített előerősítő által felerősített jel jön ki, külső phono használata nem megoldott. Max forrasztópákával. Pedig mindössze egy egyszerű kétállású kapcsolóval kellett volna a költségvetést megterhelni, ami leválasztja a belső erősítőt a kimenetről. És ne feledjük: ugyanaz a telefontöltő táplálja az erősítőt, ami a motort is forgatja.

Az IKEA-látogatás előtt gondolkoztam azon, hogy kérek egy tesztpéldányt az Ogrobesrand-ból, és meghallgatom. Ettől valahogy elment a kedvem.

Félreértés ne essen, az Orebgergin 50 ezer forintos áráért máshol sem kapni kompetens lemezjátszót. Az Audio-Technica alap-alapmodellje is egy bő tízessel drágábban kezdődik, és hát az sem egy Roksan Xerxes.

Az Ogebrernsad árában viszont nincs benne sem a "tápegység", sem semmilyen porvédő plexi. Ilyet nem is lehet kapni hozzá. Távol álljon tőlem a porvédő-fétis, de a filc lemezalátét objektív gyengéje, hogy a rászálló por megakad benne, így alulról összekarcolhatja a lemezt.

A cikk elején említett háttéranyagban arról is szó van, hogy a lemezjátszó tervezésekor szempont volt, hogy ajándéknak is tökéletes legyen. Mindent egybevetve, ajándékba csak az ellenségünknek adjuk.

A Mindent a szemnek, semmit a fülnek gyűjteményünk újabb erős lemezjátékossal bővült.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon. Csatlakozz lemezjátszós tematikájú tanácsadós, megbeszélős csoportunkhoz is a Facebookon.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr1817955084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása