Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Oké, ikrek – csak nem egypetéjűek

2020. január 27. 09:48 - Szekeres István

Hangszedőipari krimi, váratlan fordulatokkal

img_6241.JPGSzinte mindenhez kapható cseretű, amit az LP-korszak nyitánya után hangszedőként árultak. Lassan nyugdíjas korú noname music centerek plasztik lemezjátszóihoz ugyanúgy, mint a komoly hangszedő márkák már kifutott zászóshajóihoz. Úgy tűnik, van ebben üzlet.

Gondolkozzunk üzletember módjára.  Ha a mi cégünk adná hangszedőtű pótlásra a fejét, vajon hogyan csinálnánk? Az LP-technika lassan 70 éve alatt uszkve végtelen hangszedő modell készült. Ezek között rengeteg volt a különbség kinézetre, felépítésre és persze az alkalmazott technológiában is. Közös azonban, hogy ugyanazokat a barázdákat kell lejátszaniuk. Tehát az alap lehetne valami generikus tűszár, valami generikus tű és valami generikus felfüggesztés. Csak az egyedi műanyag házakról kellene gondoskodni. Ez az a színes és változatos kialakítású fröccsöntött alkatrész, ami a tűt tartja, mert az tényleg egyedi és semmiképp sem lehet csereszabatos.

Ne legyenek kétségeink, a nagy utángyártó cégek sem gondolkoznak másként. És erre a munkám során találtam is egy remek bizonyítékot.

Itt van ez a két tű, egy hangszedő upgrade során adták le őket nálam.

img_6239.JPG

Már ránézésre is egyértelmű a különbség a fekete műanyag és a fényes, fémszínű alumínium tűszár között. Mikroszkóp alatt nyilvánvaló, hogy a két tűnek sincs sok köze egymáshoz. Az egyiké kúpos tűprofil, a másiké elliptikus.

Logikus a következtetés, hogy az eredeti tű a jobb minőségű, alu tűszárral és elliptikus tűprofillal, az utángyártott pedig a gyengébb kivitelű, műanyag tűszárral és kúpos tűprofillal.

Van azonban egy csavar a történetben.

Ez a két szép piros tűegység egy ősöreg Audio-Technica AT-3400 jelű hangszedőhöz tartozik. A tapasztaltabb lemezjátszósok Akai RS-85 néven is ismerhetik a Magyarországon is forgalmazott Akai lemezjátszókból.

Az AT-3400 alap hangszedője volt a japán márkának, ennek megfelelően műanyag tűszárat és egyszerű, kúpos tűprofilt kapott. Hoppácska. Ezek szerint hát itt az utángyártott tű a jobb minőségű?

Mielőtt ezt megválaszolnánk, a fentiek ismeretében nézzük meg a két tűegységet alulnézetben. Most már tudjuk, a fekete tűszár az eredeti, az alu az utángyártott.

img_6238.JPG

Nem kell műanyag fröccsöntő szakembernek lenni, hogy lássuk, az eredeti műanyag ház kidolgozottsága, gyártási színvonala bizony egy nagyságrenddel magasabb, mint az utángyártotté. Az talán lehetne a felvétel optikai csalása, hogy a méret sem tűnik pontosan egyformának – de ez nem csalás, valóban van egy kicsi, de szabad szemmel is látható méretbeli eltérés a két műanyag ház méretei között.

Audio ipari Columbóként arra a következtetésekre juthatnánk, hogy az utángyártók generikus megoldásokban gondolkoznak, bármilyen hangszedőhöz ugyanazt a tűszárat és tűt adják, jelen esetben egy alu tűszárat és egy elliptikus tűt. Így jön ki a matek. Még akkor is, ha adott esetben az eredeti hangszedő gyengébb komponensekből építkezett. Vásárlóként ezzel akár jól is lehet járni, de kérdéses, hogy a felfüggesztés elemei, illetve a tű végén a mágnes szintén generikusak-e, azaz minden hangszedőt ugyanazokkal a fontos alkatrészekkel szerelnek-e. Mert akkor az engedékenység, ezzel összefüggésben az ajánlott tűnyomóerő, illetve a kimenő jelszint is eltérhet az eredeti specifikációtól.

Columbo itt sokat tudóan mosolyog, széttárja a karját és már majdnem elhagyja a szobát…..

…de csak hogy visszaforduljon még egy fényképpel. Nézzük csak meg az eredeti hangszedő képét! Nem látunk valami szokatlant?

at3400.jpgNahát, az eredeti hangszedőn, a tű egységen virít ám egy Audio-Technica embléma is. Ne legyenek kétségeink, a gyári cseretűn is volt, amíg még lehetett kapni:  atn3400.jpg

Mi következik ebből? Hát, ha csak az nem, hogy a példánkban a képeken mindkét cseretű utángyártott. Az egyik kétségtelenül jobb minőségű másolat, közelebb van az eredeti, kissé egyszerű gyári megoldáshoz, a másik pedig egy generikus utánzat, némileg gyengébb fröccsöntő teljesítménnyel, de a gyárinál minőségibb (minőségibbnek tűnő) alkatrészekkel.

És akkor egy utolsó felvetés: ha tudnánk, ki gyártotta a jobb minőségű (de egyszerűbb megoldásokkal szerelt) cseretűt, és ragaszkodnánk a gyártóhoz egy másik hangszedő esetén is, nem derülhetne-e ki, hogy ők ugyan ügyesebben fröccsöntenek, de ők is generikus tűszárakat és tűket használnak, adott esetben ugyanezt a gyengus műanyag tűszárat és kúpos tűt teszik azokba a cseretűkbe is, amik elvileg drágább, igényesebb hangszedőkhöz készülnek?

Ezen a ponton vonjuk le az egyetlen konklúziót: amikor az ember utángyártott cseretűt rendel, sosem tudhatja előre, mit kap a pénzéért. Eleve egyszerű, olcsó hangszedőkhöz jó megoldás lehet az utángyártott, hiszen legalább biztosan meg fog szólalni. Magasabb kategóriájú hangszedőkhöz viszont nem érdemes utángyártott tűt rendelni, mert biztosan nem a gyári minőséget kapjuk. A generikus alkatrészek miatt az eredetitől eltérő, adott esetben lényegesen vacakabb lehet a tűszár, a tűprofil, eltérhet az optimális tűnyomóerő és a kimenő jelszint.

A hangról nem is beszélve.

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr1815429276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorin Pop 2020.05.24. 16:17:04

Nekem van egy használt Shure M97XE hangszedőm (már nem gyártják sajnos) és mostanában gondolkoztam azon, hogy veszek egy utángyártott JICO cseretűt hozzá? Vagy láttam olyat is, hogy "retipping service": pl. elküldöm valahol Amerikába az eredeti, használt tűt, "felújitják" és visszaküldik... Csak valahogy még egyikre sem tudtam rászánni magam, valahogy egyik sem tűnik ideális megoldásnak... Kedves István, önnek mi a véleménye, mit tanácsol?

Szekeres István (VINIL.HU, Pointe) 2020.05.24. 17:06:51

@Sorin Pop: Salut, Sorine :-) Úgy tűnik, hamarosan én leszek a JICO tűk importőre. Akkor esetleg próbára is lesz tű. Annyit kell tudni, hogy a JICO-tűk nem olcsók, de lényegesen jobb minőségűek a gyári tűknél - mind a tűszár, mind a tűprofil csúcskategóriájú. A "retipping" valóban létező megoldás, Magyarországon is van két specialista műhely, ahol el tudják végezni. De a műfaj a high-end mozgótekercses (MC) hangszedőkre van kitalálva - már csak a költségvonzata miatt is. Az M97X is feltehetően valami olyasmi "line contact" tűt kapna, mint a JICO-féle SAS-profil (Super Audio Stylus), de valószínűleg semmivel sem olcsóbban. (Sőt.)

www.facebook.com/pages/category/Local-Business/Malfox-Analogue-110164900343583/
süti beállítások módosítása