Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Ha lenne négy életem....

2018. július 11. 22:58 - Szekeres István

...de legalább négy hangkarom négy hangszedővel

hangkar001.jpgVicces tény: a különböző lemezeket különböző hangszedővel lehet optimálisan lejátszani. Hoppá, ez nem is annyira vicces.

Épp megjöttem egy lemezbörzéről, volt nálam vagy egy arasznyi frissen beszerzett lemez, szemre mind kiváló állapotban, de hogy egy lemez szemre milyen, az ugye nem sokat számít. A barázdák mélyén megbúvó dzsuva két lépésből mattot ad a drága hangszedőnek -  első lépésben felrakódik, második lépésben rá is ég. Kéne valami olcsó lemezjátszó egy olcsó hangszedővel, hogy még a nagymosás előtt meg lehessen hallgatni a friss szerzeményeket....

Nekem szerencsém van, cserélhető a shell a hangkaromon. Alap esetben a lemezeket egy viszonylag drága MC-hangszedővel hallgatom, aminek tovább drágítja a használatát, hogy a tűje nem cserélhető. Legalábbis otthoni körülmények között nem.

hangkar002.jpg

Szereztem is egy plusz headshellt, beszereltem egy olcsó, de jó minőségű MM hangszedőt, és probléma megoldva. (Tipp? Találgatás? Annyit segítek, hogy zöld. Békazöld.) A gyanús, mosatlan lemezeket először ezzel a gazdaságos hangszedővel hallgatom meg.

A való világban a hangszedőcsere azért nem ilyen egyszerű. Át kell kapcsolni az előerősítőt MC-ről MM üzemmódba (nálam az MC-trafó miatt ez ráadásul kábeldugdosással jár), át kell állítani a tűnyomóerőt és persze az antiskatinget. Nem igazi kihívás, de oda kell figyelni.

Egyszer, miután meghoztam egy ritka, de ismeretlen állapotú John Coltrane első nyomást egy börzéről, és shellt cseréltem a hangkarban, percekig dolgozva a beállításokkal, a zenére álomba szenderültem a kanapén....

...álmomban egy olyan lemezjátszóm volt, ami egyszerre négy hangkart tud kezelni. Vannak ilyenek egyébként, ha nem is a Media Markt alsó polcain. Középen forog a tányér, körülötte négy (vagy több) karbak, mindegyikből külön kábel egy több bemenetes phono erősítőbe. A karbakokon külön hangkarok, a hangkarokban külön hangszedők, mind egy-egy célfeladat optimalizálására.hangkar003.jpg

Ha nekem lenne egy ilyenem, így osztanám be:

1) komoly MC-hangszedő: a lehető legjobb hangminőségért. Ha valaki akusztikus zenét hallgat, például az ötvenes-hatvanas-hetvenes években felvett jazzt, népzenét vagy komolyzenét, sok énekhangot, akusztikus hangszert, ilyesmit, akkor egyszerűen kell neki egy finom MC-hangszedő egy hasonlóan finom elő-előerősítővel vagy trafóval illesztve.

 2) dögös MM-hangszedő. Mert van az, amikor az ember pörögne. Rock'n'roll, drum'n'bass, rhythm'n'blues, death'n'roll. Az MM-eknek (általánosítva) kisebb a felbontásuk, kevésbé high-end a hangzásuk, de gyakran lendületesebbek, erőteljesebbek, vidámabbak. Nem hiszem, hogy a Salt'n'Pepa vagy a Guns'n'Roses lemezek egy részletező, nyugodt karakterű MC-vel szólnának igazán korhűen. 

3) olcsó MM-hangszedő: a mai világban, amikor a lemezeink jelentős része használt áruként kerül hozzánk, igenis szükség van egy olcsó, pár évente anyagi csőd nélkül kicserélhető tűjű alap hangszedőre, amivel meg tudjuk hallgatni a lemezbörzéről, a bolháról, a Laci bácsitól begyűjtött, öröklött lemezeket, amik ugye finoman szólva is változatos állapotúak lehetnek.

Én egyébként a már említett gazdaságos MM hangszedőt használom a háttér zenehallgatáshoz is, például most, amikor írok. Ilyenkor halkan szól a háttérben a zene. Hiába olcsó, elegendően szépen zenél (na ja, egy Soulines Kubrickban). A háttérzenét a 13 szoros árú MC sem teszi oda sokkal szebben.

4) Mono MC hangszedő. A monóban kiadott lemezek barázdája nem teljesen ugyanolyan, mint a sztereóké. Jobban illik hozzájuk egy korhű monó hangszedő legfrissebb technológiával legyártott utóda. Bár van egy bő arasznyi monó lemezem nekem is, szégyen szemre még nem próbáltam ilyen hangszedőt. De az egyik barátomnak hoztam egy Audio-Technica AT-MONO/LP hangszedőt, és még haza sem értem tőle, már lelkendezve hívott, mekkora élmény volt az a pár monó lemeze, amibe belehallgatott az új szerzeménnyel. Fűzöm ám, hogy írja is le a gondolatait, tapasztalatait a blogban. Ha lenne négykarú lemezjátszóm, akkor a negyedik karba egy ilyen magas kimenetű monó MC kerülne. És elkezdeném gyűjteni a monó első nyomásokat ;-)

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr10014103735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reaktor71 2022.09.20. 22:11:08

Hát igen... :D
Nekem pontosan ezért van két lemezjátszóm a rendszerben. Az egyik (a Micro Seiki MR-411) az csak sztereo lemez hallgatásra van, a másik (az Onkyo CP-1280F) pedig csak mono lemezekre. Én ugyan MC hangszedőket nem használok, de nálam is hasonló amúgy a felosztás. Nálam is cserélhetőek a shell-ek a hangkarokon, mindkét lemezjátszónál. Van egy drágább sztereó MM hangszedő, és van egy olcsóbb sztereó MM is. És dettó ugyanígy van, a mono hangszedőknél is, abból is kettő van, mindkettő MM. Egyik olcsóbb, másik drágább.
süti beállítások módosítása