Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Fatojás

2020. július 28. 18:36 - Szekeres István

Egy gyönyörű, átalakított Akai lemezjátszó

ak13.jpgAz egyik fórumban került elő egy bátor Akai tojáshéj lemezjátszó átalakítás. Egy alap tojáshéjből sírnivalóan gyönyörű készülék született. Persze ehhez a színvonalhoz kell egy jól felszerelt asztalosműhely és pár év tapasztalat. Mondjuk három évtizednyi.

Varga Levente mindig is szeretett volna egy dögös kinézetű, de olcsó lemezjátszót magának. Mivel asztalos a szakmája, arra gondolt, egy egyszerű, 80-as évekbeli hifitorony-lemezjátszót alakít át klasszikus fa kávával. Elsőre a saját, szeretett Marantz TT2200-as lemezjátszóját akarta megcsinálni, de el kellett engednie a tervet: hiába dolgozik harminc éve asztalosként, a lemezjátszó szinteltolásos, bonyolult belső szerkezete, a vékony műanyag héjra méretezett kezelőszervek lehetetlenné tették a fa készülékház megvalósítását.

Levente tehát elkezdett keresgélni. A koncepció csak annyi volt, hogy minél kevesebb kezelőszerv legyen a lemezjátszón, és azok egy síkban helyezkedjenek el. Hifistaként – nagyon helyesen – azért azt is feltételül szabta, hogy a lemezjátszónak jól beállíthatónak kell lennie. Az Akai AP-100 néplemezjátszóra azért figyelt fel, mert a kezelőszervei adták magukat a fakávás átalakításhoz.

ak07.jpg

„Menet közben kiderült, hogy a helyzet jobb, mint gondoltam,” avat be lemezjátszója születésébe Levente. „Minden egyetlen alaplapon van a készülék belsejében, de még a lábai is arra vannak szerelve. Így tényleg "csak" egy dobozra volt szükség.” Szerencséjére az eredeti fedlap is kellően vastag, 11 mm volt, nem csak egy tojáshéj, így csak át kellett másolni a kivágásokat.

„Az anyag kiválasztása egyértelmű volt, imádom az amerikai diót. Gyönyörű anyag és jól ismerem a tulajdonságait,” mondja Levente. Az anyagköltség és persze a munkával töltött rengeteg idő miatt a projekt nem lehet rentábilis – a gyönyörű fa káva ellenére ez mégiscsak egy 40 éves alap lemezjátszó. De Levente nem bánja: van egy gyönyörű lemezjátszója, ami vonzza a szemeket.

ak01.jpg

Egyelőre egy egyszerű, „fiókban talált” Audio-Technica hangszedővel működik a lemezjátszó, de Levente már tervezi a cserét. Valamilyen ideillő Ortofonban gondolkozik, és szerintem meggyőzhető, hogy a 40-60 ezres sávból válasszon hangszedőt (Ortofon 2M Blue, Audio-Technica VM520Eb, Audio-Technica VM95ML, Goldring E3, Nagaoka MP110, stb).

ak11.jpg

Ami a hangot illeti, Levente nem tesztelte az alap lemezjátszót a gyári állapotában, de az eredeti műanyag készülékházhoz képest a fa káva biztosan jelentős javulást hoz: eleve kevésbé rezonáns, és számít az is, hogy természetes anyagból készült.

A készülék megjelenését tekintve nyilván nincs verseny az eredeti és a módosított között:

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr6616081232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása