Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Unipivot! Unipivot! … avagy meghalt a király, éljen a király

2019. december 25. 02:39 - Szekeres Istvan (VINIL.HU)

Edwards Audio TT5 és TT6 lemezjátszó bemutató

tt06-1.jpgA Rega hangkarok helyett saját gyártású, unipivot-rendszerű karokat kaptak az új generációs Edwards Audio lemezjátszók. Más pontokon is fejlődött a technika, miközben az árak mintha még csökkentek is volna. 

Az új lemezjátszók piacán a brit Edwards Audio modelljei fontos szerepet játszottak: egy olyan ársávban kínáltak kiváló ár/érték arányú lemezjátszókat, ahol viszonylag kicsi volt a választék, kereslet pedig lenne.

A TT1, TT2 és TT3 modellek halála a marketing lett. A marketing szövege szerint ezek „tuningolt Regák” voltak - ami mellesleg tökéletesen fedte is a valóságot. Nemcsak az alap koncepció származott a Regától, de az alkatrészek is vagy Rega-beszállítóktól jöttek (a porvédő plexitől a szíjtárcsáig, a készüléklábaktól a meghajtó motorig), vagy, mint a hangkarok, egyenesen a Regától. Valószínűleg a Rega megelégelte ezt a marketinget (és a Regáktól elhappolt piaci részesedést, khm), legalábbis Kevin Edwards, az Edwards Audio termékek névadója egy nap levelet kapott: a Rega a jövőben nem ad el hangkarokat Kevin cégének.

Minden vég egyben valaminek a kezdete is. A Rega döntése felpörgette Kevin és kollégái kreatív energiáit. Ha a Rega nem ad hangkart, akkor csináljunk helyette valami jobbat. Akár sokkal jobbat. De ha már a hangkart kicseréljük, nézzük át az egész konstrukciót, mit lehetne tovább javítani.

Pár hónap telt csak el új Edwards Audio lemezjátszók nélkül a régebbi modellek kifuttatásával, és már itt is vannak az új készülékek. A TT5 és a TT6 már Magyarországon is megtekinthetőek, kipróbálhatóak és megvásárolhatóak, míg a belépő szintű TT4, illetve a sorozat csúcs darabjai, a TT7 és a TT8 még pár hónapot váratnak magukra.

A TT5 ára 279.990 forint, a TT6-é 359.990 forint, hangszedő nélkül.

tt6-6.jpgA két készülékben közös, hogy az elődökhöz képest a kinézet dögösebb. A hagyományos konyhaszekrény-ajtó design téglalapja kapott egy ötletet: a front éléből finoman kimartak egy ívet. Az élek lekerekítése is csinosabb lett, csakúgy mint a márkajelzés 3D matricája . Mind a két lemezjátszó három színben rendelhető, fekete, fehér és piros. A fényezés szatén felületű. Talán kevésbé látványos, mint a korábbi SE-változatok fényes felületei – de a por és az ujjlenyomatok is kevésbé látszanak.

A TT5 alaplapja 17 mm-es, a TT6-é majd másfélszer vastagabb. Erre rögzítik egy csillapított fészekben a motort. A hangszedő közelében egyáltalán nincs magas feszültségű áram: a táp immár külön egység, onnan már csak alacsony feszültség érkezik, megkímélve a zenei jelet a magas feszültségű áram által keltett zavaroktól.

tt6-5.jpg

A sebességváltás a szíj áthelyezésével oldható meg, de már kapható az Edwards Audio SC-5 jelű prémium külső tápegység, ami nemcsak a fordulatszám váltását egyszerűsíti le egyetlen gombnyomásra, de a hangminőségre is pozitív hatással van.

Míg a korábbi Edwards Audio lemezjátszók motortengelyének tárcsája műanyagból készült, az új sorozaté már precíziós megmunkálású alumínium. Kevinék a szíjtárcsa esetében is elvetették a műanyagot. A régebbi modellek esetében az alu szíjtárcsa csak a drágább készülékekhez járt, most viszont már a TT5-ön is széria. A TT5 tányérja acél csapágygolyón forog, mint a hasonló árú Rega lemezjátszóké, viszont a TT6 már kerámia csapágygolyót kap.

Az Edwards Audio lemezjátszók alap és visszatérő konstrukciós eleme az akril lemeztányér. Az akril talán a legalkalmasabb anyag lemeztányérnak, fizikai tulajdonságai hasonlatosak magához a hanglemezhez, a lemez valósággal egybeolvad a tányérral, ami a rezonanciák feletti kontroll szempontjából nyerő. A TT5-ös tányérja 12 mm-es, opálos ("frosted") kivitel, a lemezcímkének 0.5-mm-es bemarással. A TT6-osé 17 mm-es, és ugyanolyan kivitelű.

A fő látványosság persze az EA5 illetve EA6 hangkar. Ezek unipivot-csapágyazású hangkarok. Nem akarok túlzásba esni, de az unipivot-csapágyazás kb úgy viszonyul a hagyományos kardán csapágyhoz, mint az atomerőmű a szénerőműhöz. Más világ. A kardán csapágyazás esetében egy-egy csapágy páros felel a kar vízszintes és függőleges mozgásáért – összesen tehát négy csapágy. Az unipivot csapágyat úgy kell elképzelni, hogy egyetlen csapágypont van: a hangkar egy tű hegyén ücsörög. A csapágy problémák hatása a negyedére csökken. Ennek a műszakilag megbízható előállítása hatalmas teljesítmény. Nem is volt szokás eddig megfizethető árú unipivot hangkarokat gyártani. Bár a világ valaha volt legjobb hangkarjai között feltűnően magas az unipivotok aránya, ezek többnyire méregdrágák voltak, lásd Hadcock GH228 (a Hifi Magazin egykori referencia hangkarja), Naim Aro, Kuzma Stogi, Wilson Benesch ACT, Roksan Nima, és a legújabb kor csoda hangkara, a Wand (varázspálca).

tt6-3.jpg

A különbség az EA5 és EA6 között a karcső anyaga. Az EA5 alumínium karcsövet kap, az EA6 karcsöve pedig  pultrudált karbonszálból készül. Más, közönségesebb karbon alkatrészekkel ellentétben nem a karbonszálak szövésével állítják elő, hanem folytonos hosszirányú előfeszítésű térhálósítással. A hangra gyakorolt hatása szempontjából az eljárás lényege a rezonancia mentesség, a rendkívül nagy merevség és az alacsony saját tömeg.

Az új generációs Edwards Audio hangkarok a csapágyazáson kívül is hoznak újításokat. Maga a kar bázis akrilból készül: ez nemcsak esztétikus megoldás, de a rezonanciacsillapításban is fontos szerepet játszik.

Az ellensúly a régebbi csúcs Edwards Audio lemezjátszók hagyományainak megfelelően „lefelé csüngő”: az új hangkarokon polírozott rozsdamentes acélból készül. A kialakítás miatt a kar tömegközéppontja a csapágy szintje alá kerül.

A karok kábelezése speciális – ne feledjük, Kevin karrierje annak idején a Cable Talk kábelekkel indult, amik sok-sok éven keresztül a hifi kábelezés legjobb ár-érték arányú termékei voltak, ötcsillagos tesztek és díjak sokasága tanúskodik erről az időszakról. Az Edwards Audio hangkarok belső kábelezése már ránézésre is különleges: látszólag külső szigetelés nélküli vezetékek. Persze ezek is szigetelve vannak, hiszen a rövidzárat senki sem szereti, de nem valamilyen vastag műanyaggal, hanem a csöves erősítők kimenőtrafóinak készítésénél használatos lakkozással. A kar kábelezése már a TT5-nél is minőségi RCA-csatlakozókban végződik, külön földelő ponttal. A mellékelt RCA-kábel jó minőségű, irányjelölt, a csatlakozók igényesek, fémből készültek. A kábel esetlegesen jobbra cserélésével egyszerűen javítható a hangzás.

tt6-11.jpg

Különleges az antiskating megoldása is: a lehető legmechanikusabb, még mágnes vagy rugó sincs benne. Egy fém pálcán keresztül egy, a tengelyén elfordulni tudó hangolt súlyocska támasztja meg a hangkart. Ez a megoldás műszakilag leginkább a Project (és SME, Wilson Benesch, stb) hangkarok damilszálon függesztett súlyára hasonlít. Szellemes, bolondbiztos és örök életű megoldás.   

Az EA5 hangkar effektív tömege 12 g, az EA6-é a karbon karcső miatt kevesebb, 9 g. Ez azt jelenti, hogy mindkét hangkar könnyen párosodik sokféle hangszedővel. A Goldring 2000-es sorozatának és az Audio-Technica VM95-sorozatának hangszedőit próbáltuk eddig – az eredmény mindkét esetben több, mint biztató.

A 2020 végétől gyártott TT5 és TT6 lemezjátszók hangkarja állítható magasságú.

 

  Apprentice TT1 SE TT5 TT2 SE  TT6
kapható kifutott kapható kifutott kapható
váz 18 mm MDF 18 mm Medite 18 mm Medite 25 mm Medite 25 mm Medite
felület szatén lakk szatén lakk szatén
tányércsapágy acél kerámia acél kerámia kerámia
meghajtó tárcsa műanyag műanyag fém műanyag fém
szíjtárcsa műanyag műanyag fém fém fém
lemeztányér  12 mm  17 mm 12 mm 17 mm 17 mm
hangkar Rega RB 101 (fix ellensúly és antiskating) Rega RB 202 EA5 Rega RB 202 + bronz karvég és ellensúly EA6
jelkábel fix fix cserélhető cserélhető cserélhető
porvédő tető van van van van van
         
kapható kifutott kapható kifutott kapható

 

Az Edwards Audio lemezjátszók fontos tulajdonsága volt a tuningolhatóság, és nincs ez másképp az új modellek esetében sem. A hangszedők és az összekötő kábelek cseréje kézenfekvő megoldás, de ezen kívül az Edwards Audio kínál egy prémium külső tápegységgel is, illetve lehetővé teszi a nagyobb modellek különlegesebb alkatrészeinek utólagos beépítését. A még csak most érkező TT7 és TT8 modellek vastagabb, 22 mm-es akril tányérja például elérhető lesz külön termékként is, akárcsak a kerámia és rubin csapágygolyók. Hallottunk még spéci meghajtószíjakról, különleges kivitelű ellensúlyokról is - aki egyszer Edwards Audio lemezjátszóba fektet, az sokáig tudja még alacsony költséggel javítgatni, tökéletesítgetni a készülékét.

tt1-01.jpg

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr4015365224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása