Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Az embertípusok, akikbe a Record Store Day-en belebotlasz

2019. április 15. 09:24 - Szekeres István

rsd005.jpgA bácsitól, aki Záray-Vámosi lemezeket hoz be eladni a fazonig, aki elriasztja a csajokat a lemezboltokból – íme 16 típus, akikkel biztosan találkoztál ezen a napon. (Dan Ozzi írásának szabad fordítása a Vice-ról.)

A világ lemezgyűjtői minden áprilisban megszállják kedvenc lemezboltjaikat, hogy áldozzanak a fekete lemezek oltárán – ez a Record Store Day. Ezen a napon exkluzív kiadványok és igazi ritkaságok beszerzésére van lehetőség, és még csak szemkontaktusba sem kell kerülnöd senkivel. Az RSD évről évre ugyanazokat a figurákat vonzza be, szóval lehetsz kezdő RSD vásárló vagy tapasztalt vén róka, íme a karakterek, akikbe nem tudsz nem belefutni a lemezünnepen.

1) A nyugdíjas bácsi, aki azt hiszi a lemezgyűjteményéről, hogy sokat ér, pedig nem

Olvasott valami cikket, hogy mennyire divatba jöttek újra a fekete lemezek, úgyhogy pont az év legforgalmasabb lemezbolti napján hozott be a boltba egy nagy doboz lemezt, Záray-Vámosi, Hungária, Hofi és Csendes Éj. Persze ezek egy fillért sem érnek, egyrészt mert eleve tömeggyártott kiadványok voltak, másrészt mert négy évtizedet porosodtak egy penészes pince sarkában, és valamilyen ok miatt minden második borítóra rá van firkálva golyóstollal a tulaj neve.

2) Aki fehér cérnakesztyűben vizsgálja a lemezek állapotát

Ez az ember komplett laboratóriumi szettet hoz magával, és minden egyes lemezt legalább tíz percen keresztül vizsgál. Kielemez minden egyes karcot, foltot és szennyeződést a ritka lemezeken, amelyek csökkentik az adott lemez értékét. Amiket egyébként soha, de soha nem akar majd újra áruba bocsátani.

3) A sértett délutáni műszak

Ebéd után vánszorog be a boltba és tökre meglepődik, hogy miért nincs már az exkluzív kiadványokból. „A weboldalon, azt írtátok, lesz belőle,” panaszkodik az eladónak, aki hajnal ötkor kelt az éve legdurvább napja előtt. „Szóval hány példányotok is volt?” „Lesz még?” „A wc merre van?”

rsd002.jpg

4) A gimnazista, aki csak azért jött, hogy beszerezze az exkluzív Wellhello képes lemezt

Jó érzés új arcokat látni a Record Store Day-en! Vagy legalábbis vásárlókat, akik kivételesen nem rossz szájszagú ötvenesek. Sajnos ezekből az ifjú látogatókból nemigen lesznek lemezgyűjtők. Nem, őket csak egyetlen egy dolog hozta ide: az exkluzív Wellhello képes lemez megjelenés, és semmi más. Már reggel 5 óta a bolt előtt táboroznak, szóval ne állj az útjukba, legyünk túl rajta. Egyszerre két példányt vesznek: egyet kiakasztanak a falra, a másikat pedig beteszik a többi Wellhello lemez közé. Egyik lemezt sem játsszák le soha, hiszen lemezjátszójuk nincs is.

5) Aki csak fotózni jött

A végén valószínűleg nem vesz semmit. Csak lefényképez egy pár ritkaságot, kiposztolja az Instagramra, aztán hazamegy és bekapcsolja a Spotify-t.  #vinylporn #vinyloftheday #instavinyl #vinyljunkie #cratedigging #recordstoreday #rsd2019

6) A kisebb híresség

Figyi, az a csávó, aki a világzene lemezeket böngészi, az nem a Sanyi az Üvegtigrisből? Tudod, aki azt mondja, hogy „de szíp óttóó,” na hogy is hívják. De mit csinál itt a Record Store Day-en? Tök jófejnek néz ki, meg minden. Mindjárt megszólítom. Majd mondom neki, hogy milyen király volt az Üvegtigrisben, és megkérdezem, talált-e valami érdekeset. Ettől aztán jól össze is barátkozunk, és mindig együtt járunk majd sörözni meg a lemezboltokba. Lehet, hogy egyszer a Rudolf Petit is elhozza magával, vagy a Csokit. „Ízirájder, öcsém.”

rsd003.jpg

7) Aki azért jár Record Store Day-re, hogy panaszkodjon a Record Store Day miatt

Az a fajta, aki azt mondogatja „nekem MINDEN nap Record Store Day.” Aki azt is mondogatja, hogy „a fekete lemeznek valahogy melegebb a hangzása.” Meg hogy „emlékszem, amikor ez a nap még tényleg a kis lemezboltokról szólt, nem arról, hogy minden limitált példányszámú kiadványt ezen a napon tolnak fel az eBay-re.”  (OK, ebben az utóbbiban speciel igaza van, de az affektálása akkor is kínos.) Az a fajta, aki nem hajlandó elismerni, hogy a hifizés nem életmód.

8) A katalógusgyűjtő

Minden ingyenes dolgot módszeresen begyűjt. Kiadók katalógusai, matricák, kulcskarikák, bögrék, poszterek. Amíg pakolja a szatyrába, panaszkodik neked, hogy tavaly mennyivel színvonalasabbak voltak az ajándékok.

9) Aki rádöbben, hogy Record Store Day van

Szegény csak betévedt a lemezboltba, hogy megvegye az aktuális slágert, erre mi ez a hatalmas tömeg? Mi van itt? A francba, milyen nap is van? Jaaa, ma van az a Record Store Day, ugye?

10) Az újdonsült lemezgyűjtő

Mostanában kezdett lemezeket gyűjteni, kábé akkor, amikor megvette az első analóg fényképezőjét és a vízipipáját. Lejön a Record Store Day-en, és rájön, hogy ez nem neki való. Ő a Media Markt akciós készletéből szokott csak vásárolni, Louis Armstrong újrakiadásokat és a Flashdance filmzenét, mert az mindig van.

rsd004.jpg

11) Aki nem ismeri a lemezbolti etikettet

A helyes lemezbolti viselkedésnek vannak íratlan szabályai, de ennek az embernek zéró fogalma van róluk. Pont ellenkező irányba mozog a ládák között, mint a többiek, a kiválasztott lemezeit keresztbe teszi két másik ládán, hogy azokhoz sem lehet hozzáférni, és kivesz minden, de minden egyes lemezt, ahelyett, hogy egyszerűen átpörgetné az ujjai között, mint minden normális halandó.

12) Aki azt mondja, „vinilek”

„Szemlátomást.” „Mindazonáltal.” „Vinilek.” Ne már.

13) Aki minden évben kötelességtudóan megveszi az aktuális Bob Dylan exkluzívot, de már kezd belefáradni 

Valamikor fiatal korában kezdte el gyűjteni Bob Dylant, és ma is valami furcsa kötelességének érzi, hogy mindent megvegyen tőle. Ha előkerül valami pincében talált kazetta arról, ahogy gyakorol, és azt kiadják, akkor rutinból még megveszi, de már szemmel láthatóan belefáradt. Áll a sorban a Times Are A’changing sokadik változatával, és látszik rajta, arra gondol, bárcsak több időt töltene a gyerekeivel.

14) Jack White

A neves zenész, Jack White. Komolyan veszi a lemezeket. Nyitott is egy lemezgyárat Detroitban, annyira. Vannak képei a lemezgyárról a telefonján, és olyan büszkén mutogatja mindenkinek, mint más a gyerekei képeit. Elege van abból, hogy az emberek eldobható tárgyként kezelik a zenét, és hogy folyton kütyüznek. (Igen, ezt a szót használja.) Bízik abban, hogy egyre többen fognak vinilezni, és a vinilek is vinilezni fognak a viniles vinilben.

rsd006.jpg

15) Aki Ossian exkluzív újrakiadást keres

Teljesen érthetetlen, de komolyan.

16) Aki elriasztja a nőket a Record Store Day-től

Hellóka, a barátoddal vagy itt? De jó a Joy Division pólód, szereted őket? De jó, kevés csaj bírja a Joy Divisiont, megvan neked az a híres Record Store Day exkluzívjuk, asszem 2014-ben adták ki, na mindegy, kivel vagy itt, a pasiddal? Aha, szóval Tankcsapda, A legjobb méreg? Az király, kinek veszed, a pasidnak? Mondjuk ez eléggé alap, szerintem jobb az Agyarország, csak egy kicsit alulértékelt. 

 

Ha lemezjátszókkal, hangszedőkkel, vagy úgy általában az (analóg) audióval kapcsolatos kérdésed van, tedd fel itt, vagy írj az info@vinil.hu címre. Ha csak nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, lájkolj be minket a Facebookon.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr8414764412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZJ75 2019.04.15. 14:48:59

Nagyon jó cikk, kitűnő stílus.

ROTFL Manó 2019.04.15. 20:35:27

Járok pár éve lemezbörzékre a Tita Art caféba, vagy a Dürer kertbe, meg vidéki kirakodóvásárokba. Hasonlóan tarka arcok ugyanúgy előfordulnak a pult másik oldalán, az eladók közt is.

:-)
süti beállítások módosítása