Analógia

Szeretjük az LP-ket.

Végre itt van a nagy csapat

2018. március 25. 12:15 - Szekeres István

Edwards Audio lemezjátszók árai és jellemzői

edwards-audio-tt-3-se-plattenspieler-40432.jpg

Úgy tűnik, fél évvel a kapcsolatfelvétel után sínen van az Edwards Audio lemezjátszók magyarországi forgalmazása, elindult felénk az első nagyobb szállítmány, és végre hivatalosan is bemutathatjuk a lemezjátszókat és áraikat. 

Az Edwards lemezjátszókról annyit érdemes tudni, hogy gyakorlatilag moduláris felépítésűek. A legolcsóbb Apprentice Lite és a legdrágább TT3 SE között már csak a porvédő zsanérjai jelentik a közös nevezőt, minden más alkatrészük különbözik. De az alapok ugyanazok, az olcsó Apprentice Lite-tól az alkatrészek cseréjével, fejlesztésével el lehet jutni a TT2 SE szintjére (a TT3 SE váza teljesen más, az azért még egy nagyobb ugrás).

Apprentice Lite TT1 Mk3 TT1 SE TT2 SE  TT3 SE
váz 18 mm MDF 18 mm Medite 18 mm Medite 25 mm Medite 2 x 25 mm Medite
felület szatén szatén lakk lakk zongora lakk
tányércsapágy acél kerámia kerámia kerámia rubint
szíjtárcsa műanyag műanyag műanyag fém fém
meghajtó szíj Rega Little Belter
Little Belter Little Belter Little Belter
lemeztányér  12 mm áttetsző 11 mm opál 17 mm opál 17 mm opál 22 mm opál
hangkar Rega RB 101 (fix ellensúly és antiskating) Rega RB 202 Rega RB 202 Rega RB 202 + bronz karvég és ellensúly Rega RB 202 + bronz karvég és ellensúly
hangszedő Talk Zephyr C50 külön külön külön külön
tápkábel fix fix fix fix cserélhető
jelkábel fix fix fix cserélhető cserélhető
porvédő tető van van van van van
ár 99 990 139 990 179 990 269 990 339 990

 

Nézzük, miben különböznek egymástól az egyes szinteken elérhető műszaki megoldások.

Váz (Plinth): a Rega-féle lemezjátszókat, amilyen az Edwards is, szokás "konyhaszekrény-ajtó" lemezjátszóknak is csúfolni, mert a vázuk egy egyszerű deszka, a megfelelő helyekre fúrt nyílásokkal és lyukakkal. A valóságban persze nem ennyire egyszerű a helyzet. Az Apprentice Lite valóban egy egyszerű MDF-lapra épül, de feljebb már a rezgéseket jobban elnyelő Medite a váz anyaga. A TT2 SE váza csaknem másfélszer vastagabb, a TT3 SE pedig a TT2 SE vázát duplázza úgy, hogy a motor az alsó vázra van szerelve, a tányér és a kar pedig a felsőre.

Felület: az Apprentice Lite és a TT1 Mk3 felületkezelése selymes felületű, matt - nem gyűjti az ujjlenyomatot, alig látszik rajta a por. Feljebb a lakk felületkezelés egyrészt csökkenti a rezonanciákat (a felületkezelés megváltoztatja a váz rezgés elnyelő képességét), másrészt igazán gyönyörű kinézetet kölcsönöz. A TT3 SE zongoralakk fényezése dupla színréteget, és tripla lakkréteget jelent - bár kényes az ujjlenyomatokra, meghökkentő esztétikai élmény. (Egy mikroszálas törlőkendő persze csodákat tesz az ujjlenyomatokkal is.)

Tányércsapágy: az Apprentice Lite sima acélcsapággyal készül, feljebb a fehér kerámiacsapágy az alap. Kisebb súrlódás, egyenletesebb felület. A csúcs persze a TT3 SE féldrágakő csapágya. Ez a kisebb modellekhez is megrendelhető, és nem is vészes az ára (11.990 ft). Meglepő, mennyire hatással van a hangra a tányércsapágy kidolgozása.

edwards_szijtarcsa.jpgSzíjtárcsa (subplatter): a klasszikus Rega-tuning alapja. A fröccsöntött műanyag szíjtárcsa helyére egy alumíniumból CNC-esztergált, precíziós alkatrész kerül. Tökéletes forma, tökéletes tömegeloszlás, a csapágy rezgéseinek hatékony elcsatolása.

Meghajtó szíj: a legolcsóbb Edwards lemezjátszó a Regák sztenderd szíját kapja meg. Felette már az Edwards Audio "tuning szíja", a kék színű Little Belter jár alapáron a készülékekhez. A lágyabb, mégis formatartóbb anyag jobb tapadást, füllel is hallhatóan precízebb sebességtartást, alacsonyabb nyávogást jelent.

Lemeztányér: már a legolcsóbb Edwards lemezjátszó is akril tányért kap. Az akril fizikai tulajdonságai nagyon hasonlatosak a vinyléhez, így a tányér szinte egybeolvad a lemezzel - a világ legdrágább lemezjátszói közül is feltűnően sok készül akril tányérral (ide értve kereskedésünk zászlóshajóját, a hangkar, karkábel és hangszedő nélkül is egy millióba kerülő Soulines Kubrick DCX-et is. Minél vastagabb a tányér, annál jobban elnyeli a rezonanciákat - és annál dögösebben néz ki. Az opálos ("frosted") kidolgozás csak esztétikailag jelent előnyt, a hangra nincs befolyással.

A TT1 Mk3 tányérja első blikkre vékonyabb az Apprentice-nél, de az Edwards a legkisebb vastagságot adja meg, márpedig a TT1 Mk3 tányérján a címke alatt van egy 1 mm-es bemélyedés, hogy a lemez jobban felfeküdjön a tányérra. Tehát a két tányér egyforma vastag a lemez alatt, de a TT1-é egyrészt esztétikusabb az opálos tányér miatt, másrészt precízebb kidolgozású, hogy jobban feküdjön fel a lemez.

ellensuly.jpgHangkar: háromféle Rega hangkar ül az Edwards lemezjátszókon, mind a három a Rega RB-202 átdolgozása. Az Apprentice Lite hangkarja egy "butított" változat - nemcsak a shell-rész készült műanyagból, de a súly és az antiskating is fix - ezt a hangkart a gyári (Talk Zephyr C-50) kell használni és kész. A TT1 Mk3 és a TT1 SE a hagyományos Rega RB-202 hangkarral kerülnek forgalomba, a nagyobb modellek pedig megkapják a Rega-tuning kötelező elemeit, a bronz karvéget és rajta a precíziós, "lelógó nyuszifül" mintázatú, szintén bronzból készült, lefelé csimpaszkodó ellensúlyt, ami a hangkar súlypontját viszi a lemeztányér szintje alá.

Hangszedő: csak a legolcsóbb Edwards Audio lemezjátszóban van hangszedő, a Talk Zephyr C-50 jelű, ami gyakorlatilag egy átcímkézett Audio-Technica AT-3600. Az Apprentice Lite egy Plug'n'Play lemezjátszó, a csomagolásból kiszerelve azonnal megszólal, csak csatlakoztatni kell a 230 voltra és az erősítőbe. A tűnyomóerő és az antiskating előre be vannak állítva, a gyári hangszedőhöz optimalizálva.

A nagyobb lemezjátszók hangszedő nélkül érkeznek, ezekbe ízlés és pénztárca szerint lehet hangszedőt választani, 12 ezer forinttól akár 300 ezer forintig. A kiválasztásban szívesen segítünk.

Tápkábel és jelkábel: a fix tápkábel és jelkábel azt jelenti, hogy ezek az (átlagos minőségű) kábelek gyárilag be vannak forrasztva a készülékbe. Ez előnyös, amennyiben valaki nem akar a kábelekkel játszani. A TT2 SE és a TT3 SE lemezjátszók karkábele csak a lemezjátszó hátlapjáig van kivezetve, ott szabványos, aranyozott RCA-csatlakozó várja a kábelt, ami az erősítővel köti össze. Természetesen ezekhez a készülékekhez is jár jelkábel, a Cable Talk méltán népszerű összekötő kábele aranyozott csatlakozókkal, de más, finomabb kábeleket is rá lehet dugni a lemezjátszó kimenetére.

csatik.jpgMiközben a jelkábelek hangra gyakorolt hatását ma már aligha kell magyarázni bárkinek is, a tápkábel "sajáthangja" még sokak számára misztikus terület, pláne ha egy egyszerű 230 voltos AC lemezjátszó-motorról van szó. Tapasztalataink szerint azonban egy ilyen szerkezet is pontosan megmutatja a jobb tápkábel előnyeit. A TT3 SE készülék esetén, ha akarod, használhatod a gyárilag melléket egyszerű tápkábelt. Ha szeretsz kísérletezni, játszhatsz különböző tápkábelekkel a lemezjátszódon is. 

Porvédő tető: ellentétben sok más alap lemezjátszóval, az Edwardsokhoz alap áron jár a porvédő plexi. Figyelem: elmélyült zenehallgatás során érdemes a plexit eltávolítani - egyrészt úgy viselkedik, mint egy rezonanica-vitorla (minden rezgést felvesz és felerősít), másrészt sztatikusan feltöltődhet, és úgy viselkedhet, mint egy nagy töltés-felhő közvetlenül a hanglemez és a hangszedő felett.

A készülékek április 9-től nézhetőek és hallgathatóak meg a bemutatótermünkben.

Több infó: info@pointe.hu

(Viszonteladók jelentkezését is várjuk.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezjatszok.blog.hu/api/trackback/id/tr9413776770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása